D.I.C. Veritas

Jutarnji list, 20.04.2023, MILENKO IZ DERBYJA Britanci Hrvatskoj već drugi put izručuju Srbina optuženog za ratne zločine, o nesvakidašnjem slučaju piše i BBC

Marića se tereti da je kao pripadnik milicije tzv. SAO Krajine u ljeto i jesen 1991. tukao i maltretirao civile

Milenko Marić (63), protiv kojeg je još 2001. godine podignuta optužnica zbog sumnje da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Baranji tijekom 1991. godine, po drugi je put unazad šest godina izručen Hrvatskoj iz Velike Britanije, gdje, u Derbyju, živi već dulje od 25 godina. O nesvakidašnjem slučaju pisao je čak i BBC, ali i drugi britanski mediji poput Daily Maila i niza lokalnih novina.

Hrvatsko pravosuđe ovaj je put tražilo njegovo izručenje zbog obnove postupka za ratni zločin, a budući da je Vrhovni sud 2018. godine ukinuo nepravomoćnu oslobađajuću presudu Županijskog suda u Osijeku donesenu 2017. godine.

Marića se tereti da je kao pripadnik milicije tzv. SAO Krajine u ljeto i jesen 1991. godine privodio civile u zatvor u stanici milicije u Belom Manastiru na saslušanja, gdje ih je tukao i maltretirao. Riječ je o šest osoba iz Duboševice, Belog Manastira i Čeminca.

Marić je, inače, u ranijem postupku, kada mu se sudilo u odsutnosti, osuđen na 20 godina zatvora. Nakon što je 2017. godine prvi put izručen temeljem Europskog uhidbenog naloga, Mariću je odobrena obnova postupka u kojem na sudu nije dokazano da je počinio zločin za koji ga se teretilo, pa je oslobođen optužbe.

Svjedok na tom suđenju ispričao je kako mu je Marić tijekom zatočenja pomagao donoseći mu hranu i vodu te ga i na druge načine pokušavao zaštititi.

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku na takvu se presudu žalilo, a VSRH je prihvatio tu žalbu, ukinuo prvostupanjsku presudu i predmet uputio na ponovno suđenje pred posve izmijenjenim sudskim vijećem.

Razlog zašto je presuda ukinuta je taj što je, po mišljenju VSRH, ‘‘prvostupanjski sud učinio bitnu postupovnu povredu koja se sastoji u tome što je izreka presude proturječna razlozima presude.

Naime, prvostupanjski sud je oslobađajuću presudu u cijelosti utemeljio na odredbi čl. 453. toč. 3. ZKP/08 smatrajući da nije dokazano da je optuženik počinio djelo za koje se optužuje.

Oslobađajuću presudu trebalo je utemeljiti na odredbi čl. 453. toć. 1. ZKP/08 budući da radnja izvršenja na koju se poziva optužba, nema obilježja kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva‘.‘

Stoga je Hrvatska ponovno tražila Marićevo izručenje, a to se dogodilo 5. travnja 2023. godine i sada ga čeka novo suđenje. Paralelno, ŽDO u Osijeku vodi još jednu istragu za ratni zločin nad civilima u Baranji tijekom 1991. godine, a tom je istragom obuhvaćeno deset osumnjičenih osoba, među kojima je također Marić.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.