D.I.C. Veritas

Jutarnji list, 20.07.2019, Predsjednica: Prvo problem stradalih, pa širenje prava Srbima

Penava je poručio da će poštovati odluku suda, a novi ministar uprave Malenica da će učiniti sve da se odluke suda primijene u VukovaruPrijepori oko odluke Ustavnog suda, koji je ukinuo nekoliko odredbi Statuta Grada Vukovara i dijelom proširio prava srpske nacionalne manjine na upotrebu jezika i ćiriličnog pisma, osobito su se intenzivirali nakon što je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović primila gradonačelnika Vukovara Ivana Penavu.

Gradonačelnik je već u svom prvom istupu problematizirao ustavnosudsku odluku, naglašavajući kako su ostali neriješeni ratni zločini počinjeni u agresiji na Vukovar te podsjetio na 30.000 logoraša, na poginule i njihove obitelji, na silovane.

Nakon toga uslijedio je poziv predsjednice na Pantovčak, a nakon sastanka s predsjednicom Penava je otišao i na razgovor s premijerom.

 Dobio je podršku i predsjednice i premijera, ali s druge strane HNS, koalicijski partner HDZ-a, ponovno udara na Plenkovića i zahtijeva da se poštivaju odluke Ustavnog suda.

Moralna obveza

Iz Ureda predsjednice sada pojašnjavaju da ona smatra kako ne bi trebalo biti proširenja prava srpske manjine dok se ne riješe temeljna prava Hrvata u Vukovaru, dok se ne riješe problemi nestalih, stradalnika Domovinskog rata i oko 30.000 logoraša. Odbacuju interpretacije medija da je riječ o nepoštivanju odluke Ustavnog suda jer predsjednica ne smije, niti želi komentirati njihove odluke.

- Međutim, njena je moralna obveza da u cijelosti sagleda situaciju, sasluša gradonačelnika i dobije jasan uvid u to što se događa na terenu. Predsjednica ne želi da se u loš položaj stavlja cijela srpska zajednica, ali inzistira na ustavnim načelima da su prije svega temeljna prava ta koja moraju biti ispoštovana, a to uključuje i 30.000 logoraša, stradalnike rata i sve one koji traže svoje nestale. Ona preko toga ne može prijeći – kaže naš sugovornik s Pantovčaka.

Dodaje kako predsjednica želi da se odradi sve ono što treba po redu, da se riješe stradalnici, da se postave zdravi temelji i da se onda sukladno Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina omoguće dodatna prava pripadnicima nacionalnih manjina, kojih na području lokalne zajednice živi više od 33,33 posto.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava jučer je poručio da će poštovati odluku suda.

- Sve se da iščitati iz priopćenja iz Ureda predsjednice, iza svakog slova stojim i potpisujem. Nije sporno da ćemo poštivati odluku suda – rekao je Penava.

Premijer je pak rekao da gradonačelnik Vukovara ima njegovu podršku u naporima da se utvrdi sudbina nestalih te da se procesuiraju ratni zločini. U odnosu na ustavnosudsku odluku, Plenković je jučer izjavio da “rasprave koje se povodom nje razvijaju idu van sadržaja odluke Ustavnog suda”. Novi ministar uprave Ivan Malenica poručio je kako će učiniti sve da se odluke Ustavnog suda primijene.

Zakon o amnestiji

Predsjednika Ustavnog suda, Miroslava Šeparovića, pitali smo kako je shvatio reakciju predsjednice i je li je doživio kao poziv na nepoštivanje ustavnosudske odluke, no on nije želio ulaziti u polemike.

- Podsjećam da Ustavni sud jamči poštivanje i primjenu Ustava. Stoga, kad se radi o konkretnim odlukama Ustavnog suda, jedino što očekujemo od državnih dužnosnika jest jasna i nedvosmislena izjava da se odluke Ustavnog suda moraju poštivati i provoditi – rekao je Šeparović.

O odluci se očitovao i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, i to u funkciji potpredsjednika Vlade zaduženog za ljudska prava koju treba preuzeti.

- Što se tiče odluke Ustavnog suda, nisam vidio nekakvu obvezu o uvođenju dvojezičnih ploča, ali vidio sam sugestiju u smislu poticanja dijaloga i stvaranja atmosfere kojoj trebamo svi težiti u ovom društvu, a to je smanjenje tenzija i kad su u pitanju različite socijalne i političke, nacionalne i etničke skupine – rekao je Božinović koji ne dvoji o provedbi ustavnosudske odluke.

Prema mišljenju profesorice ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Rijeci Sanje Barić, reakciju predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović ne treba shvatiti kao poziv na nepoštivanje odluke o pravu srpske nacionalne manjine na upotrebu ćirilice. Kaže da je njezina izjava politička, ali nije prešla granicu.

- No, žalosno je što ne kaže zašto nisu procesuirani ratni zločini. A nisu procesuirani zbog Zakona o amnestiji kojim smo amnestirali pripadnike naših oružanih snaga, ali je on obuhvatio i agresorsku vojsku – izjavila je Barić.

Njezin kolega s Pravnog fakulteta u Osijeku Mato Palić također kaže kako ne vidi da bi predsjednica pozvala na nepoštivanje odluke Ustavnog suda.

Prejake reakcije

- Inače, odluka je izazvala prilično jake reakcije s obzirom na njezin sadržaj. Ona predviđa dostavu dokumentacije na ćirilici na usmeni zahtjev, a ne isključivo na pismeni. To nije nikakvo proširenje prava pripadnika srpske nacionalne manjine u Vukovaru. Oni će moći dobiti isto, samo na drugačiji način – kazao je Palić.

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac ocijenio je da je predsjednica davanjem potpore Penavi ušla u sukob s Ustavnim sudom.

- Ulaženje u sukob s Ustavnim sudom, bez adekvatnog obrazloženja i pozivanja na zakonitost ili na odredbe Ustava, ozbiljan je problem u funkcioniranju ključnih institucija u RH, znači predsjednice i vrhovne sudbene institucije – rekao je Pupovac.

Dokumenti na ćirilici na usmeni zahtjev

- Vijećnici srpske nacionalnosti više ne moraju pismeno tražiti materijale za sjednicu i zapisnike na ćirilici, nego im se moraju dostaviti na usmeni zahtjev

- Građanima srpske nacionalnosti tijela lokalne vlasti moraju na usmeni zahtjev izdati dokumente na ćirilici, a ne kao dosad na pismeni u kojem je naveden pravni interes

- Ćirilična slova na pečatima moraju biti iste veličine kao što su i latinična

- Ostvarivanje ovih prava ne ovisi o sredstvima u proračunu Vukovara jer se ona financiraju iz državnog proračuna

- Svake godine u listopadu gradske vlasti moraju ocijeniti stupanj tolerancije i suživota i na temelju toga donijeti odluku o proširivanju prava srpske manjine.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.