D.I.C. Veritas

Jutarnji list, 20.09.2021, 30 GODINA OD ZLOČINA Hrastov je pobio 13 zarobljenih rezervista. Mural je već dobio, a po njegovoj postrojbi nazvat će se i most

Za veliki broj Karlovčana on je heroj “bez kojega bi Karlovac bio drugi Vukovar”

Umirovljeni karlovački specijalac Mihajlo Hrastov, koji je na Koranskom mostu 21.9. 1991. godine iz strojnice Ultimax ubio 13 i teško ranio dvojicu srpskih rezervista, stotinjak metara dalje, na zidu podvožnjaka brze ceste prije desetak dana dobio je osobni mural, koji će biti “otvoren” sutra u večernjim satima, na 30-godišnjicu događaja.

Nekako u to vrijeme na sjednici Gradskog vijeća raspravljat će se o prijedlogu njegovih suboraca da se sporni most nazove po “Specijalnoj jedinici policije Grom”, kojoj je Hrastov pripadao. Ne bi ova događanja ni po čemu bila sporna da Hrastov neprijateljske vojnike nije pobio razoružane i zarobljene, tako je utvrdio Vrhovni sud Republike Hrvatske., nakon sudske trakavice koja je trajala 23 godine.

Prvom optužnicom tada Okružnog javnog tužiteljstva u Karlovcu, u svibnju 1992. godine, započeo je njegov kazneni progon, a završio je u svibnju 2015. godine, presudom Vrhovnog suda na četiri godine zatvora zbog ratnog zločina, koje je Hrastov odslužio. Hrvatsko pravosuđe u te se 23 godine kompromitiralo s ukupno sedam presuda istom čovjeku za isto kazneno djelo, a u konačnici ga je proglasilo zločincem. No, za veliki broj Karlovčana on je heroj “bez kojega bi Karlovac bio drugi Vukovar”.

Srpsko narodno vijeće pak godinama komemorira te srpske vojnike kao nevine žrtve, prošle godine nisu to uspjeli napraviti na samome mostu, odustali su u posljednji trenutak zbog prosvjeda koji su branitelji organizirali na i oko mosta.

Tenzije rastu

Tenzije uoči 30. godišnjice rastu, gradski vijećnici “Možemo!” vide “nepotrebnu militarizaciju javnog prostora, a Koranski most jeftinom monetom za dokazivanje domoljublja i polarizaciju društva, ustvrdivši da Karlovac gubi bitku s autentičnim i pravim vrijednostima modernog i naprednog grada”.

- Nedopustivo je utemeljivati identitet na zločinu jer dobro znamo da je tog rujna na Koranskom mostu pobijeno 13 razoružanih rezervista koji su se predali. Moramo biti sposobni sukobiti se s vlastitim zločinima jer ako to ne učinimo odnosno oni koji to ne čine, ujedno dopuštaju drugima da se hvale i da se ne sukobljavaju sa svojim zločinima. Oni koji podržavaju tu ideju ujedno pružaju ruke onima koji crtaju grafite, imenuju škole, mostove i ulice po raznim Mladićima i Karadžićima- rekao je nestranački Antun Alegro, inače član u Odboru za imenovanja.

Za karlovačkog gradonačelnika Damira Mandića imenovanje mosta na Korani imenom SJP Grom “samo je završni je korak u odavanju poštovanja poginulim braniteljima i onima živima u Karlovcu, te spomen na vrijeme ponosa”. Nije u redu, kaže, tražiti neku drugu simboliku.

- Nije ovo nikakva militarizacija prostora, nego to zaslužuje 225 mrtvih Karlovčana kojima smo dužni dati priznanje za ono što su dali za grad i domovinu – svoj život, kazao je Mandić, osvrnuvši se i na Hrastova.

Mural oslikali navijači

- Razumijem da jedan dio sugrađana ima velik osjećaj kad se govori o presudi, no nju nitko ne može dovoditi u pitanje. Razumijem taj osjećaj nepravde kojeg ima braniteljska populacija i dio građana, no nakon mog poziva da svi sjednemo za stol, javili su mi se samo iz Udruge SJP Grom, rekao je.

Iako daje podršku imenovanju mosta, neće se pojaviti na otvorenju murala “jer nije dobio nikakav zahtjev, a lokacija je u obuhvatu Hrvatskih cesta, no naglašava kako se podrškom imena mostu a nedolaskom na otvorenja murala ne ograđuje, već još jedanput poručuje da svi sjednu za stol”.

Mural su oslikali pripadnici BBB-a Karlovac uz financijsku potporu branitelja. Osim lika Mihajla Hrastova, te amblema postrojbe na zidu, na stupu je svoje mjesto našla i trobojnica koja umjesto grba ima – strojnicu Ultimax.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.