D.I.C. Veritas

Jutarnji list, 23.01.2020, OD 1. SIJEČNJA NA SNAZI NOVOSTI U KAZNENOM ZAKONODAVSTVU Nakon izmjena ZKP-a suđenja se ne ponavljaju – čitat će se raniji iskazi

Jedini je uvjet da su svjedoci i vještaci svoje iskaze dali u prisutnosti obiju strana u postupku

Kako se čini, prošla je opasnost da će se suđenje Branimiru Glavašu i slična dugotrajna suđenja s puno svjedoka vraćati na početak, a već ispitani svjedoci i vještaci ponovo pozivati na sud i ispitivati jer je sudac koji je vodio suđenje prije izricanja presude otišao na drugi sud.

Prvog siječnja ove godine na snagu je stupio izmijenjeni Zakon o kaznenom postupku (ZKP) prema kojem se u slučaju promjene suca postupak ne mora vraćati na početak, nego novi predsjednik sudskog vijeća prije nego što nastavi suđenje mora u sudnici pročitati sve ranije iskaze dane pred prethodnim sucem i za to mu više ne treba suglasnost stranaka u sporu. Jedini je uvjet da su svjedoci i vještaci svoje iskaze dali u prisutnosti obiju strana u sudskom postupku – i optuženika i žrtve, odnosno njihovih pravnih zastupnika.

Sudski apsurd

“To vrijedi za sve sudske postupke kako za one koji su otpočeti prije 1. siječnja ove godine i još su u tijeku tako i za one u kojima će se takva situacija ubuduće događati”, objasnio nam je sudac Vrhovnog suda i član radne skupine koja je pisala izmjene i dopune ZKP-a Marin Mrčela. Kod postupovnog prava, za razliku od materijalnog, pojašnjava Mrčela, ne vrijedi načelo blaže zakonske norme, nego se novi zakon primjenjuje na sve postupke uključujući  one koji su u tijeku. “Smisao je ove izmjene da se u slučaju promjene predsjednika sudskog vijeća ili suca pojedinca cijeli postupak ne ponavlja i da se suđenje ne odugovlači”, dodao je Mrčela.

Upravo se suđenje Branimiru Glavašu i optuženima za osječke ratne zločine najčešće spominjalo kao primjer sudskog apsurda – suđenje se ponavlja nakon što je Ustavni sud 2015. odlučio poništiti već pravomoćnu i skoro odsluženu Glavaševu presudu. Nakon što je Državno sudbeno vijeće u studenome prošle godine sutkinju Tanju Pavelin, koja pred zagrebačkim Županijskim sudom vodi ponovljeno suđenje, imenovalo u Visoki kazneni sud, nad procesom se nadvila prijetnja trećeg ponavljanja jer je sutkinja 1. siječnja ove godine trebala prijeći na novi sud, a presudu u slučaju Glavaš nije donijela.

Prema ZKP-u koji je bio na snazi do kraja prošle godine, ako se prije izricanja presude promijeni predsjednik sudskog vijeća, suđenje bi moralo početi iznova. Mogućnost da će se zbog odlaska Tanje Pavelin i još deset županijskih sudaca na Visoki kazneni sud morati ponavljati neki složeni i dugotrajni sudski postupci za ratne zločine, organizirani kriminal i korupciju potaknula je zakonodavca na novu, osmu, izmjenu ZKP-a u posljednjih deset godina, koliko je taj zakon u primjeni.

Zbog prelaska suca na viši sud opasnost od ponavljanja postupka bila se nadvila i nad slučajem požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića kojem je nepravomoćna presuda donesena jučer.

Pred Općinskim sudom u Slavonskom Brodu dvije godine mu se sudilo zbog obiteljskog nasilja nad suprugom, a sudac toga suda Slaven Vidmar, koji je vodio to suđenje, 5. prosinca lani imenovan je za županijskog suca u Slavonskom Brodu. Spomenuta izmjena ZKP-a spasila je i taj slučaj od ponavljanja, ali kako suca Vidmara DSV još nije pozvao na prisegu za novu dužnost, on i dalje sudi kao općinski sudac. Prekjučer je održao maratonsko ročište u slučaju Tomašević koje je, doznajemo, trajalo više od šest sati.

Nove dužnosti

Ni 11 sudaca koje je DSV u studenom lani imenovao na novi Visoki kazneni sud također nije stupilo na svoje nove dužnosti 1. siječnja ove godine kako je bilo planirano. Razlog je zahtjev za ocjenu ustavnosti dvojice saborskih zastupnika SDP-a Peđe Grbina i Orsata Miljenića, koji tvrde da je osnivanje toga suda protuustavno.

Ustavni sud odgodio je početak rada Visokog kaznenog suda sve dok ne odluči o sadržaju njihova zahtjeva, pa je zasad neizvjesno je li podnesak dvojice SDP-ovaca samo odgodio početak rada Visokog kaznenog suda ili je trajno onemogućio njegovo postojanje. Dok se to pitanje ne rasplete pred Ustavnim sudom, suci županijskih sudova koje je DSV imenovao na Visoki kazneni sud i dalje rade na dosadašnjim mjestima. No, za razliku od općinskog suca Vidmara, koji je prije stupanja na novu dužnost doveo do kraja suđenje županu Tomaševiću, sutkinja Pavelin od početka studenoga, otkad je imenovana na VKS, nije zakazala ni jedno ročište u slučaju Glavaš. U ročišniku Županijskog suda u Zagrebu do kraja veljače još nema zakazane rasprave u slučaju Glavaš.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.