D.I.C. Veritas

Jutarnji list, 24.02.2018, PROVEDENA ANALIZA PAPIRA O NESTALIMA KOJE JE VUČIĆ NEDAVNO DOSTAVIO HRVATSKOJ ‘Sve te osobe zapravo su već pronađene, ali cijenimo dobru namjeru’

Iz Ministarstva hrvatskih branitelja u subotu su priopćili da su dokumenti o nestalim osobama koje je srpski predsjednik Aleksandar Vučić donio u Hrvatsku prilikom nedavnog službenog posjeta zapravo papiri o osobama koje su već pronađene. Kao što je poznato, Vučić je tijekom boravka u Zagrebu rekao da je dostavio podatke o tri slučaja.

- Analizirajući informacije o slučajevima nestalih osoba dostavljene prilikom službenog posjeta predsjednika Republike Srbije Republici Hrvatskoj, ocijenjeno je kako su dostavljene u dobroj namjeri, no provjerom je utvrđeno kako se odnose na slučajeve osoba koje su već pronađene, a čiji su osobni podaci vrlo slični osobnim podacima osoba za kojima Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja još uvijek traga, navodi se u priopćenju Ministarstva.

U Ministarstvu također kažu da je u petak na poziv Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za zatočene i nestale osobe održan sastanak predsjednika Povjerenstva, pomoćnika ministra hrvatskih branitelja Stjepana Sučića i predsjednika Komisije Vlade Republike Srbije za nestale osobe, Veljka Odalovića.

- Na sastanku su raspravljana otvorena pitanja i zahtjevi obje strane, analizirani odnosi tijela nadležnih za traženje nestalih osoba te su dogovorene predstojeće aktivnosti. Glede otvorenih pitanja, koja predstavljaju srž odnosa nadležnih tijela za traženje nestalih, obje strane su suglasne o potrebi intenziviranja rada na njihovome rješavanju, navodi se u priopćenju.

- Radi unaprjeđenja međusobnih odnosa u području traženja nestalih osoba, razmatran je postojeći pravni okvir koji datira iz 1995., odnosno 1996. godine te je usuglašeno stajalište o potrebi donošenja novoga akta prilagođenoga sadašnjem vremenskom i sadržajnom kontekstu. Obje strane su ocijenile kako je u odnosima s javnošću pitanje nestalih osoba potrebno komunicirati kao humanitarno pitanje, uvažavajući ranije usuglašena stajališta o nadležnostima i standardima, dodaje se u priopćenju.

- Također, obje strane su dale potporu projektu „Baza podataka aktivnih slučajeva nestalih osoba“ te raspravljale o potrebi i mogućnosti novog izdanja „Knjige osoba nestalih na području Republike Hrvatske“, kao korisnim instrumentima u traženju nestalih osoba. Dogovoreno je da se idući sastanak održi u Zagrebu do kraja travnja ove godine. U međuvremenu nastavit će se rad na prikupljanju saznanja prema otvorenim pitanjima i zahtjevima te će se prema potrebi, održati tematski, radni sastanci, zaključuje se u priopćenju.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.