D.I.C. Veritas

Jutarnji list, 24.05.2012., Perković: Tuđman se zgrozio kad je pročitao izvješće o Kerestincu. Ondje je bila električna sprava za mučenje, drveni muški spolni organ…

Optuženog Stjepana Klarića i četvoricu vojnih policajaca tereti se da su od prosinca 1991. do 25, svibnja 1992. zlostavljali 34 zarobljenika

ZAGREB – Predsjednik Tuđman se zgrozio kad je pročitao moje izvješće o crnoj sobi u Kerestincu. Već sljedećeg dana smijenjeni su zapovjednik zatvora i stražari. Kao pomoćnik ministra obrane i načelnik Sigurnosno izvještajne službe, o svemu sam i pisanim izvješćem izvijestio i Josipa Manolića, te ministra Gojka Šuška.

U tom izvješću je skica crne sobe u kojoj je agent Ivan Ivanković, kojeg sam osobno poslao u Kerestinec, vidio električnu spravu za mučenje, drveni muški spolni organ, sjekiru, ljestve. Izuzetno vjernu skicu te sobe dobio sam od Komisije za ratne zarobljenike ili od Crvenog križa, svjedočio je danas Josip Perković na suđenju Stjepanu Klariću i četvorici vojnih policajaca za zločine u Konačištu, ratnih zarobljenika u Kerestincu i u vojnom zatvoru u Gajevoj ulici u Zagrebu krajem 1991. i početkom 1992. godine.

Perković je svojim smirenim, preciznim i dikcijski besprijekornim iskazom učvrstio kod nazočnih u sudnici uvjerenje da je državni vrh znao za zlostavljanja ratnih zatvorenika. Nakon smjene zapovjedništva u travnju 1992, Kerestinec je “preuzeo” Mate Laušić.

Još potresniji iskaz dao je danas prvi po redu saslušani svjedok Nino Tomšić koji je radio kao jedan od 40-tak stražara u zatvoru u Kerestincu, koliko ih je bilo nakonšto su preselili u zgradu vojnog suda JNA u Gajevoj ulici u Zagrebu.

- Vidio sam gole ljude kako pužu u dvorištu zgrade, ali se ne sjećam tko je od zapovjednika bio nazočan tom prizoru niti tko im je naredio da to čine. Međutim, sjećam se da je zapovjednik, a danas prvooptuženi Stjepan Klarić bio nazočan kad su zarobljenike prisiljavali da jedan drugog splono zadovoljavaju.

Bio je tamo i optuženi Štrukelj. Ne sjećam se tko je izdao naredbu da ovaj zarobljenik crvene kose oralno zadovoljava drugog zarobljenika, govorio je svjedok Tomšić dok su članovi obitelji optuženika negodovali.

Tomšić je na posebno pitanje tužitelja rekao da nikada nije ulazio u crnu sobu u Kerestincu. Nakon preseljenja u Kerestinec, nakon 4-5 mjeseci, su nas raspustili. Bilo je to u travnju 1992. nikad nisam dobio službeno objašnjenja, no čuo sam da su nekom zarobljeniku batinama izbili bubrege. Na kraju svjedočenja Tomšić je zaključio da je ustroj u JNA bio kudikamo bolji od postrojbe HV-a kojoj je pripadao.

- Nije bilo discipline, završio je.

Nakon Tomšića svjedočio je Josip Kardum, koji je u kritično vrijeme bio član Vladine Komisije za ratne zarobljenike i član Komisije za traženje nestalih u RH.

- Bio sam u crnoj sobi i na zidovika vidio stare tragove krvi. Prigovorio sam da bi to trebalo očistiti, prisjećao se danas Kardum ponovivši da je ingerenciju nar ratnim zarobljenicima imao MORH.

- Moja komisija bila je zadužena za one koji su bili predviđeni za razmjenu. Ne znam zašto su smijenili Klarića, s kojim sam do tada često službeno kontaktirao, završio je.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.