D.I.C. Veritas

Jutarnji list, 26.01.2015., POMJERILI DATUM INAUGURACIJE Kolinda će prisegu položiti prije nego što se mislilo

Ceremonija će se održati točno u podne, a Josipović i njegovi suradnici u Uredu ostaju do 18. veljače

Izabrana predsjednica Kolinda Grabar Kitarović odlučila je o datumu polaganja svečane prisege. Inauguracija će se, kako nam je potvrdio glasnogovornik Mladen Pavić, održati u nedjelju, 15. veljače, u 12 sati na Trgu svetog Marka u Zagrebu. Grabar Kitarović će prisegnuti pred predsjednicom Ustavnog suda Jasnom Omejec nakon čega će i službeno postati hrvatska predsjednica.

Datum prisege je dogovoren na današnjem sastanku koji je Grabar Kitarović održala s najbližim suradnicima.

Iako se kao datum inauguracije u javnosti spominjao i 18. veljače (srijeda), što je ujedno bio i krajnji rok budući da mandat aktualnog predsjednika istječe taj dan u ponoć, Grabar Kitarović odlučila je prisegu dati nekoliko dana ranije.

Razlog tomu je, kažu njeni suradnici, što je takav događaj lakše organizirati kad je neradni dan, a nedjelja više odgovara i gostima koji dolaze u Zagreb. Osim toga, kako su istaknuli u timu Grabar Kitarović, taj dan, 18. veljače, počinje i korizma pa je nedjelja bio prihvatljiviji dan.

Na inauguraciju će, kažu suradnici nove predsjednice, biti pozvani svi čelnici država koji u Hrvatskoj imaju diplomatsko-konzularna predstavništva. To znači da će, kako je i najavila, poziv otići i predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, ali i predsjednici Kosova Atifeti Jahjagi.

Posljednji rok

Iz ureda predsjednika na odlasku Ive Josipovića, koji je sva razrješenja u uredu potpisao s datumom 18. veljače, poručili su jučer kako nemaju nikakav problem s datumom inauguracije.

- Sve što se tiče tehničkog dijela posla, protokola i ostalog odradit ćemo po željama nove predsjednice Kolinde Grabar Kitarović – poručili su jučer iz Ureda na Pantovčaku. S obzirom na to da Ured predsjednika snosi i troškove inauguracije, njih će potpisati Ivo Josipović.

Iako je nova predsjednica najavila preseljenje Ureda s Pantovčaka u Visoku ulicu, taj problem još nije riješen jer postoji mogućnost da lokacija u Visokoj neće zadovoljavati uvjete, prije svega zbog sigurnosnih razloga.

Prvo na Pantovčak

U tom slučaju razmotrit će se i neke druge lokacije, a, navodno, i lokacija na Tuškancu. Dok se problem preseljenja ne riješi, Grabar Kitarović će boraviti na Pantovčaku. Pitanje je i tko će sve s njom u ured.

Nova predsjednica ovih dana razgovara s potencijalnim suradnicima, a u središtu interesa javnosti posebno je jedno od najvažnijih mjesta u Uredu nove predsjednice – ono koje nosi titulu savjetnika za nacionalnu sigurnost.

Iako se posljednjih dana spominjalo više kandidata za tu funkciju, koju trenutačno obnaša Saša Perković, naši izvori tvrde kako je najizgledniji kandidat za to mjesto Josip Buljević koji trenutačno obnaša dužnost generalnog konzula RH u Los Angelesu.

Buljevićev povratak

Buljević je prije bio ravnatelj SOA-e koju je napustio u listopadu 2012. nakon skandala s izlistima brojeva telefona u jednoj policijskoj akciji protiv organiziranog kriminala.

Naime, tada se utvrdilo da je OTC nadzirao i mobitel kojim se služio šef SOA-e Josip Buljević.

Nakon Buljevićeva odlaska u SAD na njegovo je mjesto došao Dragan Lozančić. Upućeni tvrde da je Buljević blizak šefu HDZ-a Tomislavu Karamarku pa je njegov angažman očito brzo dogovoren s novom predsjednicom.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.