D.I.C. Veritas

Jutarnji list, 26.07.2016., SRBIJA UZVRATILA PROSVJEDNOM NOTOM HRVATSKOJ ‘Užasnuti smo rehabilitacijom ustaške NDH’

Hrvatskom veleposlaniku u Beogradu Gordanu Markotiću u utorak je uručena nota srbijanskog ministarstva vanjskih poslova u kojoj se najoštrije prosvjeduje zbog poništenja osuđujuće presude nadbiskupu Alojziju Stepincu, što službeni Beograd smatra rehabilitacijom fašizma i ustaške NDH, te podsjeća da UN i EU izričito zabranjuju restauraciju fašizma i fašistoidnih ideologija.

“Republika Srbija užasnuta je rehabilitacijom nacističke ustaške NDH.  Stepinčeve riječi na Uskrs 1941. godine da je ‘NDH stvorena Božjom milošću, mudrim i požrtvovanim radom Poglavnika (Pavelića) i ustaškog pokreta te voljom naših saveznika (Hitlera i Mussolinija)', kao i da je ‘NDH najznamenitiji događaj u životu hrvatskog naroda', najbolje govore i o Stepincu i o onima koji ga rehabilitiraju”, navodi se u prosvjednoj noti upućenoj Hrvatskoj.

Kako je ocijenjeno, Vlada Republike Hrvatske i hrvatski državni organi, svojim javnim nastupima i priopćenjima te odlukom o poništenju presude nadbiskupu Stepincu, koju je direktor Centra ‘Simon Wiesenthal’ iz Jeruzalema Efraim Zuroff nazvao sramnom, “daju izravno podršku onim snagama u Hrvatskoj, koje su protiv pomirenja i stabilnosti u regiji i koje zastupaju poglede na svijet suprotne osnovnim civilizacijskim tekovinama kao i temeljima na kojima su uspostavljene UN i EU”.

Dalje se navodi da “rehabilitiranje vikara genocidnog režima NDH, čiji su ‘svećenici’ i ‘časne sestre’ bili zapovjednici koncentracijskih logora Jasenovac i Jastrebarsko koji je na suđenju poslije Drugog svjetskog rata cinično branio nasilno prevođenje više od 200.000 Srba iz Hrvatske u katoličanstvo riječima da ‘nije riječ o pokrštavanju, već o vjerskom prijelazu', stvara klimu i raspoloženje koji rezultiraju napadima na Srbe”. Kao primjer napada na Srbe navode se grafiti “poput onih u SPC u Rajevom selu kod Gunje: „ovo je NDH“, „metak u lubanju, to je najbolje Srbinu“.

U prosvjednoj noti srbijanski MVP “izražava zabrinutost zbog antisrpskog raspoloženja koje je prisutno u RH i posljednjih se godina nesmetano razvija s jasnom tendencijom eskalacije” te navodi kako je veliki broj etnički motiviranih incidenata u kojima su žrtve Srbi. U noti se tvrdi da je samo ove godine u Hrvatskoj registrirano 26 incidenata i slučajeva govora mržnje prema Srbima te da je za to odgovorna država Hrvatska koja “ne kažnjava počinitelje incidenata, ne izlaže ih javnoj osudi, niti izražava potrebnu brigu prema žrtvama”.

“Posebnu zabrinutost MSP RS izražava zbog toleriranja i nekažnjavanja osoba koje kontinuirano u javnosti afirmiraju ustaški pozdrav ‘Za dom spremni'”, istaknuto je u prosvjednoj noti srbijanskog ministarstva.

Istodobno, u noti se ističe kako Srbija smatra da se dobrosusjedski odnosi s Hrvatskom trebaju razvijati “na poštovanju temelja i tekovina antifašističke Europe, nastalih poslije 2. svjetskog rata, koji su ugrađeni u europske integracijske dokumente” te se poručuje da će se Srbija uvijek “protiviti društvenim pokretima i pojavama koji glorificiraju i koriste simbole po kojima su karakteristični nacizam i fašizam”, koje su narodi posvećeni slobodi i antifašizmu pobijedili 9. svibnja 1945. godine.

Uz prosvjednu notu Radiotelevizija Srbije prenosi i izjavu šefa diplomacije Ivice Dačića koji je, na pitanje o tome što će se dogoditi ako Hrvatska ne prihvati notu, kazao da je nota “samo forma” te da je njena bit da bude objavljena.

Hrvatski MVP: “Neprihvatljive izjave” srbijanskih dužnosnika

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) uputilo je u ponedjeljak prosvjednu notu Srbiji zbog “neprihvatljivih izjava” srbijanskih dužnosnika o poništenju presude kardinalu Alojziju Stepincu. Prije toga zagrebački sud poništio je u petak presudu Stepincu kojom su ga bivše komunističke vlasti 1946. osudile na 16 godina zatvora zbog suradnje s ustaškim režimom u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić ocijenio je da Hrvatska time “zatrpava jame u koje su ustaše pokapale Srbe” i riskira da ostane bez potpore civiliziranog svijeta, a premijer Aleksandar Vučić tim je povodom nazvao Stepinca “jednim od ključnih ideologa najgore nacističke vlasti na europskom tlu”.

Na Zrinjevcu smatraju da se tim izjavama na neprimjeren i revizionistički način ocjenjuju Hrvatska i djelovanje njezinih institucija, što predstavlja izravnog miješanje u unutarnja pitanja susjedne zemlje.

Stepinca je u rujnu 1946. tadašnje Javno tužilaštvo NR Hrvatske, temeljem “Zakona o krivičnim djelima protiv naroda i države”, optužilo da je surađivao s talijanskim i njemačkim okupatorom te ustaškim režimom u NDH, za nasilno katoličenje pravoslavaca, za pomaganje ustaškom režimu, ali i neprijateljsku propagandu nakon kraja rata.

Presuda nadbiskupu Alojziju Stepincu iz 1946. poništena je jer grubo krši sadašnja i tadašnja temeljna načela materijalnog i procesnog kaznenog prava civiliziranog dijela čovječanstva, zaključio je sud obrazloživši odluku o reviziji presude kojom je Stepinac kažnjen sa 16 godina zatvora i prisilnog rada te petogodišnjim gubitkom političkih i građanskih prava.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.