D.I.C. Veritas

Jutarnji list, 27.01.2015., Klemm: Slučaj Sačić je politički spin

Predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Josip Klemm pružio je u utorak potporu umirovljenom policijskom generalu Željku Sačiću protiv kojeg je, zbog ratnog zločina nakon akcije “Oluja”, zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo u ponedjeljak podiglo optužnicu.

“Optužnica protiv Sačića je politički spin da se hrvatske branitelje prikaže kao zločince”, kazao je Klemm u utorak na konferenciji za novinare povodom 100 dana prosvjeda branitelja ispred Ministarstva branitelja u Savskoj ulici 66 na novinarski upit kako komentira cijeli slučaj i jeli se čuo sa Sačićem.

“Svima je poznato da su generali Gotovina i Markač oslobođeni u Haagu, a i da su za zločin u Gruborima optuženi oslobođeni”, rekao je Klemm. Dodao je da su branitelji živi svjedoci koji znaju da je “hrvatska država nastala na domoljubnom i obrambenom ratu i da hrvatska država u svom stvaranju nije počinila nikakve zločine”.

Na upit smatra li da je Sačić nevin, Klemm je rekao da je “riječ o prebacivanju i političkom spinu da se branitelje pokaže kao zločince te da vlast nema rješenje za Savsku 66 i zato su sada izvukli gospodina Sačića”. Te su Klemmove riječi pozdravljene pljeskom nazočnih branitelja u njihovom prosvjedničkom šatoru.

U izjavi za HRT Sačić je optužbe, koje ga među ostalim terete da je zabranio očevid nakon ubojstva šest civila u selu Grubori, nazvao lažima i pravnim šikaniranjem. Kazao je da je neugodno iznenađen te da je sve već dokazano u prethodnim procesima.

“To su notorne laži. Ta kvazi optužnica koja mi se stavlja na teret ta zlodjela je zapravo zlouporaba prava. Sve što je dosad utvrđeno u raznim postupcima apsolutno govori da ja nisam spriječavao očevid, nisam bio nadležan za to, zapravo ta dva dana nisam bio ondje”, istaknuo je Sačić za HRT.

Zbog ratnog zločina nakon akcije Oluja tužiteljstvo je uz Sačića kao ratnog pomoćnika zapovjednika Stožera specijalne policije MUP-a, optužilo i bivšeg pripadnika policijske antiterorističke jedinice Lučko Franju Drlju koji je u lipnju prošle godine nepravomoćno oslobođen za ratni zločin u Gruborima.

Sačić i Franjo Drljo terete se ratni zločin protiv civila koji se na širem području Knina i Gračaca dogodio 25. i 26. kolovoza 1995. izvijestilo je tužiteljstvo na svojim internetskim stranicama ne otkrivajući identitet već samo godine i ratne funkcije optuženika.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.