D.I.C. Veritas

Jutarnji list, 27.04.2015., JELENA LOVRIĆ Predsjednica države morala je jučer biti u Jasenovcu. Njezin izostanak krajnje je zbunjujući

Izostanak se ne može opravdati prethodnim samotnim posjetom Jasenovcu

Najvažnija poruka koja je s jučerašnje komemoracije u Jasenovcu upućena javnosti izostanak je predsjednice Republike s tužne svečanosti ispod Kamenog cvijeta. Obilježavanje sedamdesete obljetnice proboja logoraša iz ustaške tvornice smrti proteklo je bez šefice hrvatske države. Kolinda Grabar Kitarović nije objasnila svoj nedolazak, premda nema važnijeg mjesta, nema ga na cijelom svijetu, gdje je u to vrijeme trebala biti.

Nepojavljivanje najviše dužnosnice hrvatske države na odavanju počasti tisućama jasenovačkih žrtava krajnje je zbunjujuće. U tim se prigodama već godinama okuplja kompletan državni vrh. Gospođa Kitarović tu je tradiciju prekinula. Neobjašnjen i neopravdan izostanak ne može se kompenzirati prethodnim samotnim posjetom spomen-području. Sjenama jasenovačkih logoraša predsjednica se poklonila na dan proboja, sama, kao da se od službene komemoracije želi distancirati. U tom se kontekstu onda problematiziraju i neki drugi aspekti njenog odnosa prema Jasenovcu. Primjerice, u knjigu dojmova upisanom i medijima potom proslijeđenom izjavom šefica hrvatske države osuđuje zločin, ali se o tome tko su bili krvnici, a tko žrtve endehazijske industrije smrti ne očituje.

Eskiviranje obilježavanja jasenovačkog martirija posebno je zabrinjavajuće s obzirom na odnos prema Bleiburgu. Kolinda Grabar Kitarović prihvatila je pokroviteljstvo nad bleiburškom komemoracijom. Ako zaista odluči da će i osobno prisustvovati tom događaju, a u Jasenovcu je mjesto predsjednice države ostavila upražnjenim, onda će takvim skandaloznim izborom pokazati potpuno nesnalaženje u stvarima koje se tiču temeljnih odrednica na antifašističkim tradicijama stvorenog zapadnog svijeta.

Ali čak ako 16. svibnja i ne ode na Bleiburg, nego to kao u slučaju Jasenovca učini neki drugi dan, gospođa Kitarović izjednačava dva stratišta koja nikako nisu i ne mogu biti ista. NDH je počinila zločin genocida, Titovi partizani zločin nedopuštene retorzije ratnih pobjednika nad pobijeđenim silama zla, pri čemu je stradalo i mnogo civila. Ne vidjeti razliku, odnositi se prema Jasenovcu i Bleiburgu na isti način težak je povijesni revizionizam. Duboko uznemirujuće ponašanje, posebno gleda li se u kontekstu s vrha HDZ-a već javno izraženih namjera da se hrvatski antifašizam izbaci iz Ustava!
 
 
 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.