D.I.C. Veritas

Jutarnji list, 27,08.2019, PLENKOVIĆ NAKON SASTANKA VRHA HDZ-a ‘Od Pupovca očekujem da ne pridonosi polarizaciji društva. Dosta sa spiralom mržnje u zemlji članici EU’

U središnjici HDZ-a večeras je održan sastanak vodstva stranke na kojem se, kako su rekli u stranci, razgovaralo o aktualnoj političkoj situaciji.

Premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković na pitanje novinara je li se razgovaralo i o napadima na Srbe te istupu Milorada Pupovca, odgovorio je da su spominjali sva zbivanja u proteklih nekoliko dana u Hrvatskoj.

- Ponovit ću još jednom – politika koju vodimo, politka Vlade i HDZ-a je stvarati zemlju u kojoj se sve manjine koje žive u Hrvatskoj osjećaju dobro i sigurno, uključujući i naše sugrađane koji su predstavnici srpske manjine – kazao je Plenković, te istaknuo kako najoštrije osuđuju svaki napad, pa i onaj koji se dogodio kod Knina na ljude koji su gledali nogometnu utakmicu. Dodao je kako očekuje od policije da taj nemili događaj u cjelosti istraži, da oni koji su to napravili budu uhićeni i da ih se procesuira.

- Što se tiče politike Vlade i odnosa u parlamentarnoj većini, mi isto tako smatramo krajnje neprimjerenom, pa i nedopustivom izjave našeg partnera u koaliciji, u parlamentarnoj većini, koje su upućivale na zaključak da je Hrvatska faktor nestabilnosti, da se suvremenu Hrvatsku uspoređuje s režimom NDH.

Smatramo da to apsolutno ne stoji i takve teze odlučno odbacujemo. Isto tako, ne prihvaćam ni teze koje se nastoje nametnuti o tome da u Hrvatskoj vlada klima koja potiče nesnošljivost prema manjinama, a najmanje da je za to odgovorna naša Vlada i naša politika. Upravo obrnuto. Sve što radimo u protekle tri godine išlo je za smanjivanjem polarizacije u društvu, za uključivanjem manjina i u parlamentarnu većinu, smanjivavanjem tenzija, dijalog, komunikacija…To je naša politika. I stoga su te teze krajnje neprihvatljive i odlučno ih odbacujem – rekao je Plenković.

Dodao je da, što se tiče njihovih daljnih aktivnosti, žele da u Hrvatskoj one političke stranke koje žive i pothranjuju polarizaciju, da budu vrlo jasno identificirane.

- To sigurno nije ni HDZ ni ova Vlada. Prema tome, nametati tezu o našoj odgovornosti za politiku onih kojima je to očito jedina tema, koji žele polarizaciju i konflikte, to nije naša politika. Mi se s takvim strankama ne slažemo – kazao je. Dodao je da od Pupovca očekuje da ne pridonosi toj polarizaciji.

- Svatko tko je odgovoran, tko obnaša ključne političke dužnosti i dio je parlamentarne većine treba priodonositi smanjivanju tenzija. Hoću da se obustavi ta jedna negativna spirala koja je krenula proteklih dana. Očekujem da se počinitelji individualnih kaznenih djela pronađu i kazne. Mi moramo kao Vlada i najjača stranka kazati – dosta sa spiralom mržnje. To ne dolazi u obzir u zemlji koja je članica EU-a, NATO-a, koja ide gospodarski naprijed, koja će dogodine predsjedati EU-om. Takve teze o Hrvatskoj jednostavno ne stoje – zaključio je Plenković te dodao da nisu razgovarali o mogućnosti razvrgavanja koalicije sa SDSS-om.

- Ja sam upravo da bi smanjio polarizaciju u društvu koja se 2015./2016. godine svela na ono “ili mi ili oni on”, inzistirao i to bi napravio ponovno, da manjine i manjinski predstavnici budu dio parlamentarne većine. U čemu je problem, danas 2019., da mi kao Vlada i HDZ kao najjača stranka, ne pružimo ruku svim manjinama u Hrvatskoj? Svi se naši sugrađani moraju osjećati sigurno. I odbacit ću sve teze o nekakvoj klimi za koju smo mi odgovorni. Nismo, to su akti pojedinaca koji će za to u našem pravnom sustavu odgovarati – rekao je Plenković i dodao kako ima namjeru razgovarati s Miloradom Pupovcem.

Na pitanje o čemu je razgovarao s bivšom ministricom Martinom Dalić koja je viđena u stranci, Plenković je kazao da su razgovarali o ekonomiji, te da se inače čuju i razgovaraju redovno.

 Na sastanaku u HDZ-u bili su večeras i glavni tajnik Gordan Jandroković, ministri unutarnjih i vanjskih poslova Davor Božinović i Gordan Grlić Radman, ministar branitelja Tomo Medved, bivša ministrica Nada MurganićŽeljko Reiner… Na sastanku se, doznajemo, razgovaralo i o potpori Kolindi Grabar Kitarović.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.