D.I.C. Veritas

Jutarnji list, 28.02.2018, BERNARDIĆ ZAKLJUČKE VIJEĆA ZA PROŠLOST NAZVAO SRAMOTNIMA Pupovac: ‘Bolje da Vijeće nije napravilo ništa nego ovo. Ovo je uvreda za sve žrtve ustaša’

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić smatra da je Vijeće za suočavanje s prošlošću donijelo sramotan zaključak u vezi s pozdravom “Za dom spremni”.

“Danas je Vijeće za suočavanje s prošlošću donijelo sramotan zaključak kojim je ustaški pozdrav ‘Za dom spremni’ postao dopustiv u iznimnim situacijama. To znači da će taj pozdrav biti vidljiv na samo nekoliko kilometara od Jasenovca”, navodi se u priopćenju SDP-a u kojem prenosi Bernardićevo reagiranje nakon što su objavljeni zaključci i preporuke tog Vijeća.

“Najoštrije osuđujemo ovu odluku kojom Plenković i Vlada dopuštaju da se na spomen-obilježjima HOS-a u javnom prostoru interpolira službeni pozdrav nacističke i fašističke NDH. Još jednom se dopušta da ustaštvo te poražene i pogubne ideologije na najperfidniji način uništavaju hrvatsko društvo”, ističe se u priopćenju.

SDP smatra da vladajući “ne znaju riješiti ozbiljne probleme” i da do “punog izražaja dolazi premijerova neodlučnost i nesposobnost”.

“Kao i uvijek kada u državi dođe do ozbiljnih problema koje ne znaju riješiti, kada se ne provode reforme i kad nemaju nikakvih planova za budućnost ove zemlje, vladajući nas vuku u prošlost. I ovaj put do punog izražaja dolazi premijerova neodlučnost i nesposobnost. S obzirom da nije znao ili nije mogao, ili još preciznije, nije smio riješiti situaciju sa spomen-pločom u Jasenovcu, Plenković se sakrio iza skuta Zvonka Kusića“, priopćio je SDP prenoseći izjavu svog predsjednika.

Pupovac: Bolje da nisu napravili ništa nego ovo

Na zaključke Vijeća reagirao je i predsjednik SDSS-a i zastupnik vladajuće koalicije Milorad Pupovac. On je za televiziju N1 rekao da Vijeće nije riješilo problem, već je zakompliciralo situaciju te da bolje da nisu napravili ništa nego ovo.

- Ove neobvezujuće preporuke unijet će zabunu, i kod policije i kod sudaca da je ustaški pozdrav neustavan. Pa tako već večeras gledamo HOS-ovo znamenje i grb ispred jednog televizijskog voditelja, a sutra na stadionima kad netko dođe s istim pozdravom može reći da pozdravlja poginule pripadnike HOS-a, rekao je Pupovac.

- Ovo je štetno za ustavnopravni poredak RH, štetno i uvredljivo za sve narode koji su bili žrtve ustaškog režima čiji je ovo bio službeni pozdrav te će stvoriti teškoće i u unutarnjim i u međunarodnim odnosima kada je u pitanju RH, dodao je.

Na pitanje hoće li o ovome razgovarati s premijerom Plenkovićem i hoće li mu zbog svega uskratiti podršku u Saboru, Pupovac odgovara:

- O ovome ćemo razgovarati ne samo s premijerom Plenkovićem, već i s drugim instancama, ne samo predstavnici srpske zajednice već i predstavnici drugih naroda. Mi na to ne možemo gledati pozitivno, već sa zabrinutošću i sa strepnjom. To je naš prvi komentar, zaključio je Pupovac.

Kosor: Iznimke se ne mogu tolerirati

Bivša premijerka i nekadašnja predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor na Twitteru se zapitala ‘kako se ZDS koji je protuustavan, može ‘iznimno koristiti'?!’

- Ako je protustavno onda je protuustavno i nikakve iznimke se ne mogu tolerirati zato što su i iznimke protuustavne!, dodala je.

Petrov: Ovo nije nikakva odluka

Predsjednik Mosta Božo Petrov za RTL je rekao da zapravo nikakva odluka nije donesena.

- Ovakav stav kakvo je donijelo to Povjerenstvo za suočavanje s prošlošću kojeg je on osnovao prije godinu dana, mogao je i predsjednik Vlade i sam izgovoriti, rekao je Petrov.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.