D.I.C. Veritas

Jutarnji list, 29.08.2017, PLENKOVIĆ PRELOMIO OKO PLOČE S USTAŠKIM POZDRAVOM Ministar uprave već danas ide na konzultacije o toj temi: ‘Naći ćemo zakonit način za zamjenu ploče’

- Naći ćemo zakonit način za zamjenu ploče – glasi kratak, ali vrlo izravan odgovor premijera Andreja Plenkovića na pitanje sudbine spomen-ploče poginulim braniteljima, pripadnicima HOS-a, koja je podignuta u Jasenovcu, a sporna zato što se u grbu Udruge branitelja HOS-a ističe ustaški pozdrav “Za dom spremni”.

Premijer nije kazao kada će se sporna ploča ukloniti, niti je otkrivao hoće li se pričekati donošenje novog zakona kako je to prošlog tjedna dao naslutiti ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, ili će se pozvati na odluke Ustavnog suda koje govore o nedopuštenosti uporabe fašističkih simbola, ali je nedvosmisleno kazao da će se ona zamijeniti, kao i da će Vlada to učiniti tako da ne bude nikakve dvojbe u zakonitost tog poteza.

Izbjegavanje krize

Premda je izjava ministra Bošnjakovića, iz koje bi proizlazilo da se ništa neće poduzeti barem do ožujka iduće godine, izazvala niz reakcija, a čak su se počela otvarati pitanja opstanka vladajuće koalicije budući da je HNS svoj ulazak u Vladu uvjetovao rješavanjem problema ploče u Jasenovcu, poruke HNS-ova člana Vlade i potpredsjednika te stranke Predraga Štromara govore da ploča HOS-a neće izazvati krizu Vlade.

- Imamo dogovor s premijerom Plenkovićem da takvih obilježja više neće biti u javnosti Republike Hrvatske. I dalje stojim kod toga – kazao je Štromar u ponedjeljak za N1 televiziju, dodavši da će premijer “to vrlo brzo odraditi”.

Štromar je također naglasio kako nema rokova u kojima se ovo pitanje mora riješiti i time odbacio nagađanja da to mora biti u rujnu.

- Potpisali smo dokument kad smo ulazili u koaliciju s HDZ-om i tamo rokova kad nešto treba biti odrađeno nema, samo da se to treba odraditi. Možda su neke stvari važnije od nekih drugih. Bitno je da kurikularna reforma bude provedena – rekao je potpredsjednik HNS-a odgovarajući na pitanje je li istina da u dokumentu koji je potpisan s HDZ-om stoji da u roku od mjesec dana obećanja trebaju biti ispunjena. Štromar je usto naglasio kako smatra da nije bila pogrešna odluka o ulasku HNS-a u koaliciju s HDZ-om.

Uskoro na Vladi

Prema neslužbenim informacijama iz Ministarstva uprave, ministar uprave Lovro Kuščević, u čijem je resoru i sporna ploča, upravo bi o toj temi danas trebao imati konzultacije u Vladi, a nakon toga za očekivati je da će se na dnevni red jedne od narednih sjednica staviti i odgovor na SDP-ovu interpelaciju iz travnja ove godine o zlouporabi ustaških simbola. Iz odgovora na interpelaciju bit će i jasnije kako će Vlada riješiti konkretnu situaciju. Moguće je da pričekaju stav Vladinog povjerenstva za suočavanje s prošlošću i donošenje zakona kojim bi se jasno odredilo prema korištenju fašističkih simbola (moguće i drugih totalitarnih režima), ali i da se intervenira na temelju Ustava i dosadašnjih stavova i odluka Ustavnog suda.

Sporna ploča u Jasenovcu je postavljena koncem prošle godine, a sredinom prosinca 2016. tim je povodom saborski Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav nakon dva dana rasprave konsenzusom donio zaključak.

Sudska praksa

- Postavljanje spomen-ploče poginulim hrvatskim braniteljima, pripadnicima HOS-a u Jasenovcu, s riječima ‘Za dom spremni’ u grbu Udruge, vrijeđa žrtve ovog ustaškog logora i sve žrtve ustaškog režima. Odbor poziva nadležna tijela državne vlasti da poduzmu nužne radnje kojima će se zaštititi dostojanstvo žrtava i sjećanja na njih, a pogotovo na mjestima kao što je Jasenovac. Potaknut raspravom, Odbor poziva Vladu Republike Hrvatske da utvrdi pretpostavke za institucionalno-pravni okvir unutar kojeg će se riješiti pitanje simbola svih zločinačkih totalitarnih režima i zaštite digniteta njihovih žrtava – zaključak je saborskog Odbora na koji se Vlada također može pozvati prilikom odluke o zamjeni ploče podignute u spomen 11-orici poginulih branitelja HOS-a.

Premda je spomenuta ploča veliki politički uteg Vladi premijera Andreja Plenkovića, problem korištenja ustaških simbola postoji već dugo, a ranije vlade, uključujući i SDP-ovu, gurale su ga pod tepih. Izvor problema je u Zakonu o udrugama iz 1997. godine koji se nije jasno odredio po ovome pitanju pa su javnopravna tijela u pravilu dopuštala registraciju udruga koje u svom pečatu sadrže ustaški pozdrav “Za dom spremni”, a ni sudovi nisu zauzimali jedinstveno stajalište o kažnjivosti njegova korištenja. Bivši ministar uprave u SDP-ovoj Vladi, Arsen Bauk, odluku o korištenju spomenutog pozdrava prepuštao je pojedinim upravnim tijelima te kasnije sudovima ako bi se konkretni slučaj našao pred njima.

Tijekom rasprava o ploči iz Jasenovca, SDP-ov član Odbora za Ustav Peđa Grbin često je isticao da se Ustavni sud odredio po ovom pitanju te se pozivao na posljednju njegovu odluku vezanu uz prigovor Joea Šimunića na njegovo kažnjavanje zbog klicanja “Za dom spremni” na stadionu.

- Ustavni sud se jasno odredio da taj pozdrav simbolizira mržnju i manifestaciju jedne ideologije, on ne samo da veliča totalitarni sistem već i poziva na mržnju. Dakle, nema sumnje u karakter tog pozdrava – isticao je Grbin.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.