D.I.C. Veritas

Jutarnji list, 30.01.2015., VRHUNAC NAPETOSTI IZMEĐU HRVATSKE I SRBIJE ‘Nadamo se da Nikolićev nedolazak nije poruka’

Srpski predsjednik, kojeg su naljutile izjave Kolinde Grabar Kitarović oko pitanja Vojvodine, na inauguraciju šalje svojeg savjetnika Ivana Mrkića

Hrvatska smatra da se odnosi sa Srbijom nisu pogoršali – izjavio je za Jutarnji list izvor iz Vlade. Naime, određenu je dozu zabrinutost izazvala informacija da na inauguraciju izabrane hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović neće doći srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić, već će poslati svog savjetnika Ivana Mrkića, bivšeg ministra vanjskih poslova.

Osim toga, Nikolić je izjavio da je nezadovoljan izjavama gospođe Grabar Kitarović, posebno vezanim uz pitanje Vojvodine, koja je u Srbiji i dalje vrlo ozbiljno pitanje. No razlog za nedolazak Nikolića u Zagreb ima i svoj vrlo banalan razlog. Naime, 15. veljače, na dan inauguracije nove hrvatske predsjednice, Srbija slavi svoj dan državnosti poznat i kao Sretenje. Sasvim je razumljivo da na taj dan predsjednik Srbije ne može izbivati iz zemlje.

Hrvatsko-srpski odnosi su i dalje u vrlo osjetljivom stanju budući da postoje brojna otvorena pitanja vezana uz agresiju koja je nedvojbeno pokrenuta iz Beograda. Ključno pitanje, koje je apsolutni preduvjet za poboljšanje odnosa, u svakom je slučaju konačno dobivanje podataka o nestalim osobama iz doba agresije. Kad se ono konačno riješi, otvara se prostor za suradnju na svim razinama – pri čemu i mi u Hrvatskoj moramo napokon osvijestiti činjenicu da smo u ratu pobijedili, sačuvali svoju državu te da se možemo ponašati s dozom pobjedničke velikodušnosti uz brigu za temeljne interese. To je pak posebno važno i kad je riječ o ekonomskim odnosima koji su se kvalitetno razvijali i mimo političkih poteškoća te pokazuju važnost njihova daljnjeg jačanja za obje države.

Kad se jednom riješe ta bolna pitanja, a treba vjerovati da su toga i u Beogradu svjesni, tada će biti bitno lakše pristupiti rješavanju svih ostalih otvorenih pitanja, od granice preko povrata kulturnog blaga do pitanja koja na svom dnevnom redu ima Srbija.

Jasno, svi su pogledi sada uprti u 3. veljače, kad će u 10.00 sati biti obznanjena presuda Međunarodnog suda u Haagu o tužbi Hrvatske protiv Srbije zbog genocida, te srbijanske protutužbe. Izvor iz hrvatske Vlade i po tom pitanju nije pretjerano zabrinut: “Sud će donijeti svoj pravorijek, mi znamo da smo jako dobro prezentirali svoje stavove te da će i nakon te presude biti jasno da je na Hrvatsku bila izvrše-na agresija”.

Dakle, kad je riječ o službenom Zagrebu, ni na tom planu ne bi trebalo biti većih problema. Ostaje svakako pitanje kako će na to reagirati Beograd, ali se i tu treba nadati političkoj odgovornosti predsjednika Nikolića i premijera Aleksandra Vučića. Oni će svoje izjave morati vrlo pažljivo odmjeravati jer je sasvim jasno da će ih motriti i predstavnici međunarodne zajednice u Beogradu.

Konačno Srbija, kad je riječ o odnosima s Hrvatskom, mora imati na umu važnu činjenicu: ako je njihova politika stvarno usmjerena prema ulasku u EU, a ne prema jačanju veza s Moskvom (što bi ona silno željela), tada će im morati biti u interesu graditi što bolje odnose sa Zagrebom. Ali ne samo sa Zagrebom nego i s Budimpeštom, Bukureštom i Sofijom s kojima također imaju postojećih ili mogućih otvorenih pitanja. Dakle, loptica je u potpunosti na srbijanskom terenu.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.