D.I.C. Veritas

Jutarnji list, Hina, 09.03.2020, ‘GARAŽA’ I ‘SELOTEJP’ RATNI GRADONAČELNIK OSIJEKA NA SUĐENJU BRANIMIRU GLAVAŠU ‘Osim u medijima, nisam čuo da je naređivao ubojstva’

Osječki ratni gradonačelnik Zlatko Kramarić posvjedočio je u ponedjeljak na ponovljenom suđenju Branimiru Glavašu i ostalima u slučajevima ‘garaža’ i ‘selotejp’ da, osim u medijima, nikada nije čuo da je Glavaš naređivao zlostavljanja i ubijanja civila.

”Nisam čuo da je Glavaš ikoga zlostavljao i ubijao niti se preda mnom itko usudio takvo što reći. Da sam takvo nešto čuo, zasigurno bih reagirao”, izjavio je bivši gradonačelnik, a danas hrvatski veleposlanik u Albaniji.

Kramarić je kazao da tijekom ratnih događanja u Osijeku nikada nije vidio vozilo s natpisom ”Branimirova osječka bojna” (BOB), iako se ”kretao gradom noć i dan”, a dodao je da je naziv te postrojbe medijska konstrukcija koja se pojavila sredinom 90-ih godina.

Bivši osječki gradonačelnik je potvrdio da se u Rovinju sastao s Krunoslavom Fehirom s kojim se, kako je naglasio, susreo iz radoznalosti. Taj susret je, kazao je, predložio novinar Drago Hedl.

Upitan u kakvim je odnosima bio s Glavašem, Kramarić je kazao da su njih dvojica suprotnih političkih svjetonazora, ali da su korektno surađivali.

U ponedjeljak je na Županijskom suđenju svjedočio i bivši pakrački policajac Džemal Paloš koji je izjavio da nema nikakvih saznanja o zlostavljanjima i ubojstvima civila srpske nacionalnosti u Osijeku.

Paloš je kazao da je izdavao oružje isključivo pakračkim dragovoljcima. ”Kontakte s Glavašem nisam imao”, zaključio je Paloš koji je u krajem 2018. osuđen na četiri godine zatvora zbog usmrćenja Ante Škembera godinu i pol ranije na autobusnoj stanici u Novom Zagrebu.

Glavaš, nekadašnji osječko-baranjski župan, osnivač HDZ-a i ratni čelnik sekretarijata za obranu, a sada saborski zastupnik od početka odbacuju optužbe za zlostavljanja, mučenja i ubojstva osječkim Srba.

Novo suđenje u slučajevima ‘garaža’ i ‘selotejp’ zakazano je nakon što je Vrhovni sud početkom siječnju ukinuo odluku izvanraspravnog vijeća zagrebačkoga Županijskog suda iz ožujka prošle godine prema kojoj se ponovljeno suđenje Glavašu trebalo odvojiti od postupka njegovim suoptuženicima.

Na prvom suđenju Glavaš i ostali osuđeni su na višegodišnje zatvorske kazne, ali je pravomoćnu presudu ukinuo Ustavni sud. Glavaš je do tada odradio i većinu osmogodišnje kazne u zatvorima u BiH gdje je otišao uoči izricanja prve presude.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.