D.I.C. Veritas

Jutarnji list, Hina, 16.01.2023, Branimir Glavaš i suoptuženici ponovno zanijekali krivnju u predmetima ‘Selotejp‘ i ‘Garaža‘

Glavaš tvrdi kako nije razumio optužnicu da je počinio kazneno djelo time što je propustio spriječiti dopušteno i kažnjivo postupanje Krunoslava Fehira

Branimir Glavaš i njegovi suoptuženici u ponedjeljak su na Županijskom sudu u Zagrebu ponovili kako nisu krivi za ratni zločin nad osječkim Srbima 1991. u predmetima ‘Selotejp‘ i ‘Garaža‘, za koje je optužnica izmijenjena zbog smrti dvojice optuženika - Ivice Krnjaka i Tihomira Valentića.

Uz Glavaša, krivnju za ratni zločin odbacili su Dino KontićZdravko Dražić i Gordana Getoš Magdić kojoj je sud odbacio prijedlog za izdvajanje njezinog iskaza iz osječke policije kao nezakonitog dokaza.

Glavaš je dodao kako nije razumio optužnicu u dijelu u kojem se navodi da je počinio kazneno djelo time što je propustio spriječiti dopušteno i kažnjivo postupanje Krunoslava Fehira. ‘‘Ako je postupao zakonito, a ja ga u tome nisam spriječio onda nema kaznenog djela niti kod mene‘‘, dodao je.

Uz to, Glavaš je sudu predao podnesak s kaznenom prijavom protiv nekadašnjih glavnih državnih odvjetnika Dinka Cvitana i Dražena Jelenića te aktualne glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek, ali i u tužitelja u postupcima ‘Selotejp‘ i ‘Garaža‘ Roberta Petrovečkog jer ‘‘svjesno krše zakon te ih treba sankcionirati”.

 ‘‘Pasivno držanje Državnog odvjetništva RH i zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva saznanja za činjenicu da je Krunoslavu Fehiru nezakonito dodijeljen status krunskog svjedoka, a posebno stajališta zauzeta prilikom odbacivanja moje kaznene prijave protiv Fehira, zasigurno ne predstavljaju okolnosti koje bi se odnosile na kaznenopravni imunitet državnog odvjetnika za izraženo pravno mišljenje u predmetu koji im je dodijeljen u rad iz jednostavnog razloga što takvo postupanje prijavljenih predstavlja očigledno kršenje zakona koje je kazneno djelo‘‘, kazao je Glavaš koji je tužitelje prijavio za zloporabu položaja i ovlasti te neprijavljivanje počinjenja kaznenog djela. Zagrebački ŽDO odbacio je u listopadu 2021. kaznenu prijavu koju je Glavaš podnio protiv nekadašnjeg krunskog svjedoka u slučaju ‘Selotejp‘ i ‘Garaža‘ Krunoslava Fehira zbog ubojstva Čedomira Vučkovića u Osijeku u kolovozu 1991. godine.Ustavni sud ukinuo pravomoćnu osuđujuću presudu

Fehir je tijekom prvog suđenja Glavašu bio krunski svjedok tužiteljstva s obzirom da je u dobi od 16 godina u kolovozu 1991. kao pripadnik tzv. Prištapske bojne, među ostalim, bio svjedokom mučenja Čedomira Vučkovića kojega su tjerali da pije kiselinu iz akumulatora u jednoj od garaža tadašnjeg Sekretarijata za narodnu obranu u centru Osijeka.

Na prethodnom ponovljenom suđenju Fehir više nije imao status krunskog nego običnog svjedoka, a Glavaš njegovo svjedočenje smatra lažnim. Štoviše, upravo njega smatra odgovornim za Vučkovićevo ubojstvo, zbog čega ga je i prijavio, a prijavu je potkrijepio i nalazom sudskomedicinskog vještaka Đorđa Alempijevića iz Beograda, koji je ustvrdio da su za Vučkovića kobni bili hici koje je u njega ispalio Fehir, a ne ispijena kiselina.

Odbacivanje Glavaševe prijave je ponukalo Fehira da protiv Glavaša podnesu kaznenu prijavu za lažno prijavljivanja kaznenog djela.

Na prvom suđenju Glavaš i ostali osuđeni su na višegodišnje za zatvorske kazne, ali je pravomoćnu presudu ukinuo Ustavni sud. Glavaš je do tada odradio i većinu osmogodišnje kazne u zatvorima u BiH gdje je otišao uoči izricanja prve presude.

 No Ustavni sud je u siječnju 2015. ukinuo pravomoćnu osuđujuću presudu te je suđenje Glavašu i njegovim suoptuženicima ponovno započelo 2017., a koje je još jednom iz početka krenulo u listopadu 2021. godine.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.