D.I.C. Veritas

Jutarnji list, Hina, 25.06.2019, VELIKI FOTOIZVJEŠTAJ SA SVEČANOG PRIJAMA ZA DAN DRŽAVNOSTI Na Pantovčak stigla hrvatska i društvena politička elita

- U povijesti hrvatskoga naroda 25.6.1991. godine jedan je od najvažnijih dana. Donošenje ustavne odluke o suverenoj i samostalnoj Republici Hrvatskoj i Deklaracije o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske značio je ne samo konačan državnopravni raskid veza s republikama bivše države, nego i izlaz iz višestoljetne zajednice više država. Ime Hrvatske zauvijek je upisano na politički zemljovid svijeta. Hrvatska je tu, ne samo lijepa nego i naša – kazala je predsjednica Republike,Kolinda Grabar Kitarović na tradicionalnom prijemu povodom Dana državnosti.

Na ovogodišnji prijem odazvalo se mnoštvo uzvanika, vjerojatno i najviše do sada. Uz kompletni državni vrh, premijera Andreja Plenkovića i ministre u njegovoj Vladi, predsjednika Sabora, Gordana Jandrokovića i mnoge saborske zastupnike, predsjednika Ustavnog suda i ustavne suce, predsjednika Vrhovnog suda Đure Sesse, načelnika Oružanih snaga generala Mirka Šundova, do vjerskih velikodostojnika Katoličke crkve, Srpske pravoslavne crkve i Islamske zajednice u Hrvatskoj, predstavnika braniteljskih udruga,gospodarstvenika, sindikalista, predstavnika akademske, kulturne i sportske zajednice, javnih ustanova, do medija i udruga.

U svome govoru predsjednica je podsjetila na povijesnu ulogu prvog predsjednika Franje Tuđmana, ali i istaknula gorući aktualni problem Hrvatske, a to je demografija.

- To nije pitanje bilo čijeg mandata niti problem jedne generacije, nego problem koji traži trajno sustavno, sveobuhvatno i postojano djelovanje svih društvenih snaga, od politike i gospodarstva, do kulture i vjerskih zajednica. No ne dvojim da ćemo ga riješiti. Mnoge smo velike, pa i epohalne uspjehe već postigli na brojnim područjima. Imamo sjajne ljude, narod smo mnogih odlika i vrlina, koje znamo pokazati kada je najvažnije i najpotrebnije. Narod – to je drugo ime za optimizam. Zato čvrsto vjerujem u budućnost naše Hrvatske. Zaslužili smo je – rekla je predsjednica.

Novinari su pokušali čuti od Grabar Kitarović hoće li se kandidirati za novi mandat, no ona je odbila odgovarati na ta pitanja ostajući čvrsto na stavu da će svoje planove objaviti nakon Oluje, 5. kolovoza.

Premda su bili pozvani, glavni protukandidati koji su najavili da će sudjelovati na izborima za dužnost predsjednika(ce) Republike, bivši premijer Zoran Milanović i glazbenik Miroslav Škoro, nisu došli na prijem povodom Dana državnosti. Među uzvanicima nisu bili viđeni ni čelnici oporbenih stranaka.

Sestre Marija Husar Rimac i Ivana Husar Mlinac otpjevale su državnu himnu, a pjevalo se i Thompsonovu pjesmu “Dolazak Hrvata“ koju je izveo je Tomislav Kreš uz Jazz orkestar HV-a.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.