D.I.C. Veritas

Jutarnji list, Hina, 27. 10. 2023, 7 GODINA ZA RATNI ZLOČIN: Glavaš osuđen, bijesno izašao iz sudnice: ‘Sram Vas bilo, nabijem na k**ac Vas i Vaš sud‘

Iako je osuđen na sedam godina zatvora, Glavaš nije odmah odveden u pritvor

Županijski sud u Zagrebu danas je na ponovljenom suđenju u slučajevima ‘selotejp‘ i ‘garaža‘ nepravomoćno osudio Branimira Glavaša na sedam godina zatvora za ratni zločin nad osječkim Srbima 1991. godine, dok su njegovi suoptuženici također dobili bezuvjetne zatvorske kazne.

Za ratni zločin protiv civilnog stanovništva te ubijanje i nečovječno postupanje prema civilima – šest muškaraca i jednoj ženi koji su odvođeni i ubijeni na rijeci Dravi – Branimir Glavaš osuđen je na sedam godina zatvora, Gordana Getoš Magdić na četiri godine, a Dino Kontić je dobio tri godine kao i Zdravko Dragić.

Nepravomoćnu presudu bivšem političaru koji je najprije bio u HDZ-u, a potom osnovao i vlastitu stranku te njegovim suoptuženicima objavio je predsjednik sudskog vijeća Dražen Kevrić.

Predsjedniče moram li ja ovo slušati?, prekinuo je izlaganje suca Kevrića u jednom trenutku Glavaš. – Ne morate, rekao je sudac.

Nakon toga je Glavaš ustao i rekao “sram Vas bilo, nabijem na k**ac Vas i Vaš sud” i izišao iz sudnice.

Iako je nepravomoćno osuđen na sedam godina zatvora, Glavaš, suprotno dosadašnjoj praksi za osuđenike koji su dobili kazne od pet godina zatvora i više, nije odmah odveden u pritvor. Naime, istražni zatvor Glavašu nije određen zbog odluke Ustavnog suda iz 2015. prema kojoj je već odslužio više od 5,5 godina kazne.

Glavaš i Getoš Magdić bili su na izricanju presude koju je objavio sudac Dražen Kevrić, no Kontić i Dragić nisu se pojavili u sudnici.

Nekadašnji zapovjednik obrane Osijeka i njegovi suoptuženici ponovili su na početku “zadnje runde” ponovljenog suđenja sredinom siječnja ove godine na zagrebačkom Županijskom sudu da nisu krivi za ratni zločin nad osječkim Srbima 1991. u slučajevima za koje je optužnica izmijenjena zbog smrti dvojice optuženika – Ivice Krnjaka i Tihomira Valentića.

 
Kazna Glavašu godinu manja nego na prvom suđenju

Na prvom suđenju 2009. Glavaš i ostali osuđeni su na višegodišnje za zatvorske kazne, ali je pravomoćnu presudu ukinuo Ustavni sud. Glavaš je do tada odradio i većinu osmogodišnje kazne u zatvorima u BiH gdje je otišao uoči izricanja prve presude.

No Ustavni sud je u siječnju 2015. ukinuo pravomoćnu osuđujuću presudu te je suđenje Glavašu i njegovim suoptuženicima ponovno započelo 2017., a koje je još jednom iz početka krenulo u listopadu 2021.

Vrhovni sud je početkom 2020. ukinuo odluku izvanraspravnog vijeća zagrebačkoga Županijskog suda iz ožujka 2019. prema kojoj se ponovljeno suđenje Glavašu trebalo odvojiti od postupka njegovim suoptuženicima.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo odbacilo je u listopadu 2021. kaznenu prijavu koju je Glavaš podnio protiv nekadašnjeg krunskog svjedoka Krunoslava Fehira zbog ubojstva Čedomira Vučkovića u Osijeku u kolovozu 1991. godine.

 
Fehir od krunskog postao ‘običan‘ svjedok

Fehir je tijekom prvog suđenja Glavašu bio krunski svjedok tužiteljstva s obzirom da je u dobi od 16 godina u kolovozu 1991. kao pripadnik tzv. Prištapske bojne, među ostalim, bio svjedokom mučenja Čedomira Vučkovića kojega su tjerali da pije kiselinu iz akumulatora u jednoj od garaža tadašnjeg Sekretarijata za narodnu obranu u centru Osijeka.

Na ponovljenom suđenju Fehir više nije imao status krunskog nego običnog svjedoka, a Glavaš njegovo svjedočenje smatra lažnim.

Štoviše, upravo njega smatra odgovornim za Vučkovićevo ubojstvo, zbog čega ga je i prijavio, a prijavu je potkrijepio i nalazom sudskomedicinskog vještaka Đorđa Alempijevića iz Beograda, koji je ustvrdio da su za Vučkovića kobni bili hici koje je u njega ispalio Fehir, a ne ispijena kiselina.

Odbacivanje Glavaševe prijave je ponukalo Fehira da protiv Glavaša podnesu kaznenu prijavu za lažno prijavljivanja kaznenog djela.

 

Dušan Miljuš

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.