D.I.C. Veritas

Jutarnji list, Hina, 28.08.2019, SVI NAPADAČI NA KAFIĆ U UZDOLJU DOLAZE SA SPLITSKOG PODRUČJA Među uhićenima je stari policijski poznanik koji je sudjelovao u još jednom incidentu

Tijekom utorka na području PU splitsko – dalmatinske i PU šibensko – kninske ukupno je uhićeno osam osoba (većina sa područja Splita) koji se povezuju s napadom na Srbe prije tjedan dana u kafiću Petko u Uzdolju dok su gledali nogometnu utakmicu play offa Lige prvaka između švicarskog Young Boysa i Crvene zvezde.

Najstariji od maskiranih napadača ima 28 godina, drugi osumnjičeni ima 25 godina dok su ostali uhićeni u razdoblju do 21 godine života.

Dvojica osumnjičenih ranije danas su dovedeni u Policijsku postaju PU šibensko-kninske odakle su se nešto iza 14 sati pješke u pratnji dvojice policajca uputili prema glavnom ulazu zgrade šibenskog suda.

Lica su prekrili majicama, a okupljenim reporterima  dobacivali su ‘novinari Srbi, jebem vam majku', prenosi portal ŠibenikIN.

Događaj u Uzdolju okvalificiran je od strane šibenske policije kao kazneno djelo izazivanja nereda zbog čega bi huligani mogli dobiti od šest mjeseci do pet godina zatvora, ali državno odvjetništvo u Šibeniku može policijsku prijavu i preinačiti ako se dokaže da je djelo počinjeno iz mržnje.

Zločin iz mržnje je, sukladno članku 87., stavku 20. Kaznenog zakona, kazneno djelo počinjeno zbog rasne pripadnosti, boje kože, vjeroispovijesti, nacionalnog, etničkog podrijetla, invaliditeta, spola, spolnog opredjeljenja ili rodnog identiteta druge osobe.

Takvo postupanje uzet će se u obzir kao otegotna okolnost ako navedenim Zakonom nije izričito propisano teže kažnjavanje. Definicija zločina iz mržnje se na odgovarajući način primjenjuje i na prekršaje počinjene s istim motivima kao kazneno djelo.

Slobodna Dalmacija doznaje da novo svjetlo na ovaj slučaj baca i činjenica da je među uhićenima i 22-godišnji mladić iz Splita koji je u lipnju ove godine u Supetru na Braču sudjelovao u napadu na skupinu od pet osoba (trojica sezonskih radnika iz Slavonije od kojih su njih dvoje pričali srpskim jezikom, djevojku iz Varaždina i bračkog vatrogasaca).

Dvadesetdvogodišnjak je nakon toga završio u istražnom zatvoru, zajedno s 19 godišnjim kompanjonom, a suđenje za ovo nedjelo protiv njega još nije počelo. Tada mu je izmjereno 1.2 promila alkohola u krvi i rekao je policajicma da se ničega ne sjeća, piše Slobodna Dalmacija.

Što će sada reći što ga je navelo da ode u Uzdolje i učestvuje u napadu na goste kafića? Je li postoje i drugi batinaši koji tako putuju po Dalmaciji i i tuku ljude koji su druge nacionalnosti? Imaju li veze napadi u Đevrskama na vlasnika kafića koji su bili verbalne i nacionalne prirode ikakve veze sa ovim napadom u Uzdolju?

Puno toga će se otkriti kada završi krim-obrada. Policija je, podsjetimo, bila vrlo blaga i prema sinjskim huliganima koji su demolirali pekarnicu jedog Albanca koje je najprije prijavila za narušavanje javnog reda i mira, a tek nakon pritiska javnosti za zločin iz mržnje.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.