D.I.C. Veritas

Jutarnji list, Hina,19.07.2019, PREDSJEDNIK SDSS-a MILORAD PUPOVAC ‘Davanjem potpore gradonačelniku Penavi predsjednica Grabar-Kitarović ušla je u sukob s Ustavnim sudom’

Na 11. sjednici Sabora nastavilo se raspravom o prijedlogu zakona o osobama nestalim u Domovinskom ratu. Na fotografiji: 

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac ocijenio je u petak da je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, davanjem potpore vukovarskom gradonačelniku Ivanu Penavi vezano za odluku Ustavnog suda o dvojezičnosti u Vukovaru, ušla u sukob s Ustavnim sudom.

“Ulaženje u sukob s Ustavnim sudom, bez adekvatnog obrazloženja i pozivanja na zakonitost ili na odredbe Ustava, ozbiljan je problem u funkcioniranju ključnih institucija u RH, znači Predsjednice Republike i vrhovne sudbene institucije u RH”, izjavio je Pupovac.

Novinari u Saboru su ga pitali kako tumači da je predsjednica jučer dala potporu gradonačelniku Ivanu Penavi i građanima Vukovara koji, kako je rekla, “već više od četvrt stoljeća trpe nepravdu nastalu neobjašnjivo sporim i neučinkovitim djelovanjem institucija”. Zanimalo ih je i kako vidi da su po pitanju uporabe ćirilice u Vukovaru na stranu Penave, osim predsjednice, stali i premijer Andrej Plenković te ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

“Očito u ovom trenutku imamo različita mišljenja”, poručio je Pupovac i dodao da i kada postoje različita mišljenja, a dijeli se ista odgovornost, “onda se o njima treba raspraviti”.

Odluka Ustavnog suda vrlo je jasna bili zadovoljni s njom ili ne

Odluku Ustavnog suda o tome da se prava srpske nacionalne manjine u Vukovaru moraju povećati vezano za dvojezičnost smatra vrlo jasnom, “bili zadovoljni s njom ili ne”.

“Ona je vrlo jasna u pogledu toga što se treba provoditi i u pogledu toga što se treba raspravljati. Daljnje razvodnjavanje te odluke je razvodnjavanje uloge Ustavnog suda i poretka RH”, naglasio je Pupovac.

Negirao je da će ovo utjecati na SDSS-ove zastupnike kod glasovanja o novim ministrima u Saboru, te istaknuo kako je rekonstrukcija Vlade raspravljena kao posebna tema i najavio da će koalicijski partneri o odluci Ustavnog suda raspravljati nakon potvrde novih ministara.

Dio odluka Ustavnog suda obligatoran

Pupovac je ustvrdio kako je dio odluka Ustavnog suda obligatoran (obvezatan), primjerice što se tiče žiga ili davanje zahtjeva na dostavljanje dokumenata ispisanih na ćirilici temeljen usmenog zahtjeva.

“Te odluke su obligatorne i o njima, prema nalazu Ustavnog suda, nema rasprave. Ima rasprave o tome može li se provoditi druge dijelove odredaba zakona o službenoj upotrebi jezika i odredaba o Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina te odredbama Ustava, a da to ne izaziva sukobe i tenzije”, rekao je.

Pupovac ocjenjuje kako oni koji su sada počeli komentirati odredbe Ustavnog suda najavljuju i prijete “sukobima u kojima su sudjelovali i prije nekoliko godina”.

Na novinarsko pitanje hoće li, kao što je to primjerice činio vezano za ploču s ustaškim pozdravom u Jasenovcu, sada prijeći i preko neprovođenja odluke Ustavnog suda, odgovorio je kako ne treba samo na njemu dokazivati ono preko čega treba prelaziti ili ne.

“Ova stvar nije od jučer. Ova stvar je debelo i teško povezana s početcima ove zemlje i koja se još uvijek uzima kao osnova u ovoj zemlji. Ne propitujete te početke”, zaključio je Pupovac.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.