D.I.C. Veritas

Jutarnji list, N1, 01.05.2020, PUPOVAC POSLIJE INCIDENTA U OKUČANIMA ‘Tko god napravi odmak od ZDS-a, napravio je dobro za Hrvatsku. Taj pozdrav ne može imati pravo javnosti’

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac telefonom se u petak uključio u program N1 televizije gdje je komentirao slučaj u Okučanima kad je predsjednik Zoran Milanović napustio svečanost obilježavanja Bljeska zbog obilježja HOS-a na uniformama nekih od sudionika.

- Pozdrav ‘Za dom spremni’ je pozdrav koji ne bi trebao biti prisutan niti na komemoracijama, niti na bilo kojim drugim mjestima jer je najdirektnije povezan s ustaškim pokretom i NDH koja ne bi trebala imati nikakvih dodirnih točaka s današnjom Hrvatskom – rekao je Pupovac komentirajući događaje od jutra.

- Tko god napravi odmak od tog pozdrava, napravio je dobro za Hrvatsku – dodao je.

Izjavio je i sljedeće: – Pozdrav ZDS ne može imati pravo javnosti, on može biti povijesna činjenica i to jest – i u Drugom svjetskom ratu i u Domovinskom ratu. Ali njegovo legaliziranje i legitimiranje na svečanostima, komemoracijama i bilo kojim drugim događajima je nešto što najdirektnije današnju Hrvatsku povezuje s ustaškom tvorevinom NDH, odlučan je Pupovac.

- Očito je da će o tom pitanju i problemu trebati raspravljati i da će trebati donijeti zakonsku regulativu u kojoj će se ustaška znamenja i pozdravi smjestiti u granice zakona. Sad toga nemamo, imamo samo sentimente, političke stavove i procjene što je za nekoga dobro i što za nekoga nije – u stranačkom, političkom i drugom smislu – izjavio je.

Komentirao je i kako se prema tom pitanju odnose premijer Andrej Plenković te predsjednik Milanović.

- Polemika između predsjednika i premijera oko ovog pitanja zasad ima karakter u kojem se pazi da se to ne pretvori u dublji sukob, što očito znači da barem jedna strana – a zasad mi se čini i obje strane – nastoje da se Hrvatska ne uvalja dublje u blato te ustaške tradicije koja se do sadašnjeg dana zadržala u Hrvatskoj.

Što se tiče predstojećih parlamentarnih izbora, SDSS će u izbore samostalno, rekao je Pupovac za N1 te dodao kako pitanje pozdrava ZDS neće biti centralno pitanje kampanje te stranke.

- Za mene to nisu ideološke rasprave, nego neraščišćena historijska pitanja – izjavio je Pupovac.

Podsjetimo, hrvatski predsjednik Zoran MIlanović objasnio je u petak da je 25. obljetnicu akcije Bljesak u Okučanima napustio zbog ustaškog napisa “Za dom spremni” na majicama nekih okupljenih, što smatra gaženjem žrtava i sjećanja na spomenuti događaj.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.