D.I.C. Veritas

Katera.news, 07.12.2023, Komemoracija povodom 32 godine od ubistva porodice Zec

Srpsko narodno vijeće /SNV/ i Antifašistička liga Hrvatske organizovaće danas komemoraciju povodom 32 godine od ubistva porodice Zec u Zagrebu 1991. godine, a grad Zagreb će mjesto zločina obilježiti podizanjem spomen-ploče.

Komemoracija će biti održana sa početkom u 18.00 časova kod Adolfovca na zagrebačkom Sljemenu, lokalitetu gdje su u noći između 7. i 8. decembra 1991. ubijene djevojčica Aleksandra i njena majka Marija Zec.

Uz ovogodišnju komemoraciju grad Zagreb obilježiće mjesto zločina podizanjem spomen-ploče u ime svih građana Zagreba, podsjećajući trajno na porodicu Zec, saopšteno je iz Srpskog narodnog vijeća.

Danas su se navršile 32 godine od ubistva porodice Zec u Zagrebu kada su pripadnici specijalne jedinice MUP-a Hrvatske kojom je komandovao Tomislav Merčep likvidirali Mihajla Zeca /38/, njegovu suprugu Mariju /36/ i njihovu maloljetnu kćerku Aleksandru /12/.

Iz Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” navode da ubistvo porodice Zec u Zagrebu spada u najmonstruoznije likvidacije porodica u ratu u Hrvatskoj zbog njihove etničke pripadnosti.

Po Merčepovom naređenju, njegov zamjenik Miro Bajramović naredio je pripadnicima jedinice Igoru Mikoli, Siniši Rimcu, Nebojši Hodaku i Snježani Živanović da privedu Srbina Mihajla Zeca zbog navodnih veza sa krajiškim Srbima.

Mihajla Zeca je prilikom privođenja ispred njegove kuće u Poljaničkoj ulici na Trešnjevci, ubio Siniša Rimac, navodno u pokušaju bijega.

Nakon Mihajlove likvidacije, Munib Suljić se vratio u Mihajlovu kuću, odakle je izveo njegovu ženu Mariju i njihovu kćer Aleksandru, koje je ubio iz vatrenog oružja na Sljemenu.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.