D.I.C. Veritas

KNZL.gov.rs, 16.04.2019, U ZAGREBU ODRŽAN DRUGI SASTANAK OPERATIVNE GRUPE ZA REŠAVANJE NEIDENTIFIKOVANIH SLUČAJEVA

Dana 15. i 16. aprila 2019. godine, u Zagrebu, u organizaciji Međunarodne komisije za nestala lica (MKNL), održan je drugi sastanak Operativne grupe za rešavanje neidentifikovanih slučajeva (NNOG).

Tokom dvodnevnog sastanka, predstavnjene su trenutne strategije i protokoli, koji se odnose na rešavanje pitanja neidentifikovanih posmrtnih ostataka, nadležnih tela za traženje nestalih lica. Nakon toga, prezentovane su dostupne indformacije o neidentifikovanim posmrtnim ostacima ekshumiranih sa konkretnih lokacija predhodno predloženim od strane predstavnika NNOG u cilju razmene podataka sa drugim članovima ove Grupe. U tom smislu, članovi NNOG predstavili su osnovne činjenice o ekshumiranim posmrtnim ostacima koji još uvek nisu identifikovani, okolnostima ekshumacije, kao i predloge za analizu sve raspoložive dokumentacije kako bi, kroz zajednički rad, rešili određeni broj ovih slučajeva.

Sastanak je okončan diskusijom o daljim koracima koje bi trebalo preduzeti u razvoju pilot projekta koji će omogućiti rešavanje problema identifikacije oko 4.000 posmrtnih ostataka u mrtvačnicama.

U toku drugog dana sastanka organizovana je poseta zajedničkoj grobnici za neidentifikovane žrtve iz rata u Hrvatskoj na Gradskom groblju Mirogoj i tom prilikom je članovima NNOG prezentovano stanje neidentifikovanih slučajeva u Republici Hrvatskoj. Članovi NNOG su potom obišli spomen obeležje „Glas hrvatske žrtve“ na Gradkom groblju Mirogoj u Zagrebu.

NNOG čine predstavnici Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije, Instituta za nestala lica Bosne i Hercegovine, Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, Komisije za nestala lica Vlade Crne Gore i Komisije za nestala lica tzv. Kosova.

NNOG je oformljena 2018. godine od strane Grupe za nestala lica (GNL), sa ciljem utvrđivanja situacije u vezi sa neidentifikovanim posmrtnim ostacima, koji su smešteni u mrtvačnicama na celom prostoru bivše Jugoslavije, radi sprovođenja aktivnosti predviđenih Okvirnim planom za rešavanje pitanja nestalih lica iz sukoba na području bivše Jugoslavije, koji je potpisan 6. novembra 2018. godine, u Hagu.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.