D.I.C. Veritas

Ko je pripadnike danskog kontigenta UNPROFOR-a koristio kao živi štit?

Ko je pripadnike danskog UNPROFOR-a koristio kao živi štit u Dvoru na Uni, odgovor daje snimak komande danskog kontigenta UNPROFOR koji pokazuje susret između predstavnika hrvatske vojske, izaslanika ministra vojnog Dragana Kovačevića  i  danskog oficira Joerna Jensena, 8.8.1995.  i zvinjenje HV-a danskim snagama UN zbog korišnjenja njihovih vojnika kao živog štita.

Budići da je izjava danskog zvaničnika data i na engleskom jeziku – (uz objašnjenje zbog čega je prihvatio izvinjenje), više je nego jasno da su Hrvati u Dvoru na Uni koristili danske mirovnjake kao živi štit u “operaciji čišćenja Srba” tokom tzv. “Operacije Oluja” – nema osnova za negiranje  “zbog jezičke barijere”.

 

Citat: Nakon pocetnog negiranja, Hrvatska vojska bila je 8. kolovoza 1995 prisiljena ispricati se danskim vojnicima za koristenje pripadnika njihovog bataljuna kao zivog stita. Hrvatski vojnici oteli su i natjerali Dance da hodaju ispred trupa HV-a dok su se probijali po teritoriju bivse RSK. Dragan Kovacevic susreo se sa Joern Jensenom u Kostajnici i ispricao se za incident.

Štaviše, snimak pokazuje zapanjujuće razmere razaranja srpske imovine, varošicu potpuno očišćenu od ljudi, u kojoj niti jedna kuća nije ostala ni približno cela, u kojoj osim puštene stoke i hrvatske paravojske nema niti jedne žive duše, podmetnute požare koje niko ne prilazi da gasi, pripradnike hrvatskih paravojnih formacija koji se izruguju nad srpskom i jugoslovenskom zastavom…

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.