D.I.C. Veritas

Komesarijat za izbeglice, 19.09.2020, U Kruševcu svečano uručeni ključevi 40 stanova za izbeglice iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske

KRUŠEVAC - U Kruševcu su 16.09.2020. svečano uručeni ključevi 40 stanova namenjenih izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske koje imaju prebivalište na teritoriji ovog grada. Stanovi su izgrađeni u okviru potprojekta 5 Regionalnog stambenog programa koji u Republici Srbiji, kao vodeća institucija, sprovodi Komesarijat za izbeglice i migracije.

Finansijska sredstva za izgradnju objekta u Ulici Dostojevskog br. 19 v obezbeđena su delom iz donatorskog Fonda Regionalnog stambenog programa, dok je zemljište i prateću infrastrukturu obezbedila Opština Kruševac. Ukupna vrednost izvedenih radova iznosi 872.144 evra, a bruto razvijena građevinska poršina površina objekta iznosi 2.457 m2.

“Današnji dan je dokaz da je život čudo. Kad neko dođe i počupa sve, i ako ostane bar jedna travka iz nje niknu nove. Kad su vas počupali nisu verovali da će život da pobedi, da će da niknu nove travke, ova deca, Uroš, Jovan, Tadija…a to se desilo”, rekao je komesar Vladimir Cucić obraćajući se okupljenim korinsicima i zvanicama. On se zahvalio Evrpskoj uniji kao najvećem donatoru, i izrazio nadu da ćemo “biti u prilici da zajedno sa EU obezbediumo dostojanstvena stambena rešenja i za interno raseljena lica sa Kosova i Metohije, u nekom sličnom programu, kako bi se u skorijoj budućnosti okupljali pred zgradom sa novim stanovima namenjenim njima”.

Događau su prisustvovali Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije, ministar spoljnih poslova i predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica, Vladimir Cucić, komesar za izbeglice i migracije Republike Srbije, Jasmina Palurović, gradonačelnica Kruševca, NJ. E. Sem Fabrici, ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, Frančeska Boneli, šefica Predstavništva UNHCR-a u Srbiji, Žikica Nestorović, državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Dušan Kovačević, direktor Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru, kao kao i predstavnici međunarodnih i drugih organizacija i institucija.

Do sada su kroz Regionalni stambeni program u Republici Srbiji stambeno zbrinute 5.143 izbegličke porodice iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske. U okviru tog broja, useljeno je 1640 stanova, kupljeno 1348 seoskih kuća sa okućnicom, dodeljeno 1865 paketa građevinskog materijala i izgrađeno 290 montažnih kuća.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.