D.I.C. Veritas

RTV, Krstarica, Večernje novosti, Tanjug, 05.08.2021, Štrbac: Gajiti kulturu sećanja da se greške ne ponove

BANJALUKA – Direktor Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“ Savo Štrbac poručio je danas u Banjaluci da je neophodno gajiti kulturu sećanja na stradanje srpskog naroda u zločinačkoj akciji hrvatske vojske i policije „Oluja“ da se slične greške ne bi ponovile.

„U prošlosti smo zaboravljali slične događaje, pa su nam se ponavljali. Ako gajimo kulturu sećanja i ukoliko svaki pojedinac da svoj doprinos da se ne zaboravi šta nam se desilo, pretpostavljam da nam se u budućnosti ne mogu dogoditi greške koje smo činili do sada“, rekao je Štrbac novinarima, prenela je Srna.

Štrbac, koji je u Hramu Hrista Spasitelja prisustvovao parastosu za stradale Srbe u akciji „Oluja“, istakao je da se podaci o poginulim i nestalima menjaju iz godine u godinu.

„Još traju istraživanja i broj o stradalim licima još nije konačan. Tako da sada na spisku imamo pet žrtava više nego prošle godine“, rekao je Štrbac.

Prema njegovim rečima, na spisku „Veritasa“, zaključno sa jučerašnjim danom, je 1.877 poginulih i nestalih, od kojih je 65 odsto civila.

„Među njima je i 25 odsto žena, i to su procenti koji su mnogo veći nego inače u celom ratu kada se uzmu podaci bilo koje strane koja je u njemu učestvovala. Od te brojke još tražimo 692 lica, ali imamo i 336 ekshumiranih posmrtnih ostataka koji nisu identifikovani“, naveo je Štrbac.

On je izrazio nezadovoljstvo i što su za zločine u ovoj akciji do sada pravosnažno osuđena samo dve osobe.

Štrbac je podsetio i na plan i želju Tuđmana sa početka devedesetih godina prošlog veka da procenat srpskog stanovništva svede na najviše tri odsto u ukupnoj populaciji.

„Na popisu 2011. godine Srba u Hrvatskoj bilo je 4,26 odsto, a sva je prilika da će na narednom popisu biti ostvarena ta njihova projekcija, te sa zebnjom očekujemo ovogodišnji“, rekao je Štrbac.

Služenjem parastosa u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci, u Republici Srpskoj je počelo obeležavanje 26 godina od stradanja Srba u zločinačkoj akciji hrvatske vojske i policije „Oluja“.

Nakon parastosa, položeni su venci kod spomenika stradalim Krajišnicima na Dinari na Perduovom groblju.

Hrvatske snage su 4. avgusta 1995. godine napale Republiku Srpsku Krajinu – teritoriju formalno pod zaštitom mirovnih snaga UN, načinivši niz zločina i proteravši 250.000 Srba.

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.