D.I.C. Veritas

Kurir, 04.08.2017, GODIŠNJICA NEKAŽNJENOG EGZODUSA: Oluja nad Srbima još traje

Tuga ne jenjava

Poražavajuće: Od 70.000 povratnika u Hrvatsku svega polovina je tamo ostala, dok poslednjih godina na jednog povratnika čak pet Srba se trajno odseli iz susedne zemlje

Od više od 220.000 krajiških Srba prognanih iz Hrvatske u zloglasnoj akciji „Oluja“, 22 godine kasnije u Srbiji status izbeglice ima 19.171 osoba, dok su kolektivni centri još uvek jedini dom za 60 starih i nemoćnih osoba.

Činjenice O „OLUJI“

- 220.000 Srba proterano iz Hrvatske

- 1.859 osoba ubijeno ili nestalo

- 795 osoba i danas se vodi kao nestalo

- 379 žrtava „Oluje“ ekshumirano, ali još nije identifikovano

- 156 grobova sa Srbima još uvek čeka na ekshumaciju

- 65% stradalih u „Oluji“ bili su civili (tri četvrtine bilo je starije od 60 godina)

- 29% stradalih bile su žene

- 140.000 stambenih jedinica u vlasništvu Srba uništeno je u ratu u Hrvatskoj

- 19.171 osoba iz Hrvatske i danas u Srbiji ima status izbeglice

- 60 Srba iz Hrvatske i danas živi u kolektivnim centrima u Srbiji

Ni posle više od dve decenije prognanim Srbima nisu isplaćene penzije iz Hrvatske, vraćeno poljoprivredno zemljište, obnovljene oštećene kuće, niti su dobili adekvatnu zamenu za stanove iz kojih su proterani i u koje više nikad neće moći da se vrate.

- Do kraja godine će biti trajno rešeno stambeno pitanje 60 izbeglica iz Hrvatske koji još uvek žive u kolektivnim centrima u Srbiji i koji su uglavnom stari i nemoćni. Njima će biti izgrađene montažne kuće, dodeljen građevinski materijal da završe započete kuće ili će dobiti stanove u zakup s pravom otkupa. Od 70.000 Srba koji su probali da se vrate na svoja ognjišta u Hrvatskoj samo polovina je tamo ostala, dok su se ostali ponovo vratili u Srbiju ili otišli u neku treću zemlju. Još uvek su nerešena pitanja isplate penzija za period od 1991. do 1997. godine koje Hrvatska nije isplaćivala osobama sa područja pod zaštitom UN. Otvorena su pitanja i isplate devizne štednje, povratka poljoprivrednog zemljišta i obnove oštećenih kuća, dok nadoknada za oštećenu imovinu još uvek nije došla na red jer Hrvatska neće da razgovara o toj temi – kaže Ivana Ćurko iz Komesarijata za izbeglice.

Loši uslovi

Savo Štrbac, predsednik DIC Veritas, upozorava da je, za razliku od „Oluje“, koja je bila „glasni“, sada na delu „tihi progon“ Srba iz Hrvatske.

- Na jednog Srbina povratnika poslednjih godina čak pet Srba se odseli iz Hrvatske. Odlaze zbog loših životnih uslova i zbog toga što su sva njihova prava uslovljena njihovim procentom u ukupnoj populaciji. Nema posla, nema stoke, mehanizacija je pokradena, dodela zamenskih stanova se namerno oteže, ljude optužuju i hapse za ratne zločine… Hrvati su na osnovu zakona o prebivalištu izbrisali 68.000 Srba koji ne žive tri meseca tokom godine u Hrvatskoj. Naše su prognoze da će se do 2021. godine obistiniti Tuđmanova želja da u Hrvatskoj bude bude manje od tri odsto Srba – kaže Štrbac.

Potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić istakao je da je postala praksa da se uoči „Bljeska“ i „Oluje“ u Hrvatskoj događaju situacije koje komplikuju odnose dve zemlje.

Pogoršanje odnosa

- Prošle godine u julu je pokrenuto pitanje rehabilitacije kardinala Alojzija Stepinca, zatim je usledilo obnavljanje suđenje Branislavu Glavašu za ratni zločin nad Srbima, pa podizanje spomenika Miru Barišiću, kao i hrvatsko blokiranje Srbije u otvaranju poglavlja 23. Ove godine imamo uvođenje višestruko više takse na uvoz u Hrvatsku poljoprivrednih proizvoda iz zemalja koje nisu članice EU – rekao je Dačić.

 

Kurir / Slavica Tomčić

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.