D.I.C. Veritas

Kurir, 09.01.2014., NASILJE: Hrvatske vlasti ne žele da štite Srbe

 

BEOGRAD – Vandalizam!
Predstavnici Srba u Hrvatskoj smatraju da su vlasti u ovoj državi reagovale povodom nedavnih etničkih incidenata, ali da je potrebno da ulože dodatni napor kako bi se suzbio plamen netrpeljivosti i mržnje prema Srbima.

Saša Milošević, zamenik predsednika SNV, kaže da nije reč o „tamo nekom izolovanom incidentu“, već da su „pretnje i nasilje prema Srbima toliko učestali, simbolički snažni i zapravo nekažnjivi da su postali deo društvenog sistema Hrvatske“

- Hrvatske vlasti ih jasno osuđuju, ali to je daleko od dovoljnog jer ih ne sprečavaju. Ove pojave imale su podršku, ili se, u najmanju ruku, o njima ćutalo zbog vrlo uticajnih struktura. Dok se to ne promeni, nasilje će se sasvim legitimno iznova javljati u Hrvatskoj – kaže za Kurir Milošević. On zaključuje da uticajni politički igrači, poput SAD ili EU, nažalost ne vide ozbiljno ugrožavanje demokratije u Hrvatskoj, ili su za to izgubili interes.

Direktor Veritasa Savo Štrbac, međutim, smatra bi upravo EU trebalo da insistira na poštovanju prava nacionalnih manjina i Ustavnog zakona u Hrvatskoj. U protivnom, kaže, trebalo bi da zapreti uskraćivanjem prava na korišćenje EU fondova.

- Iza antićirilične i antisrpske histerije stoji polumilionska masa branitelja koje podržava Katolička crkva. Oni koji im se usprotive ne mogu računati na dobar izborni rezultat – objašnjava Štrbac.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa Srbima u regionu Slavka Drašković ocenila je da vlasti u Hrvatskoj reaguju na incidente, ali da je neophodno da ulože dodatni napor u sprečavanju grupa i pojedinaca u ostvarenju ciljeva koji štete Srbima i hrvatskom društvu.

Štrbac: Iza antićirilične i antisrpske histerije stoji polumilionska masa branitelja

Hrvatska policija
GROBOVE LOMILA DECA

Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je grupa dece u subotu uveče počinila vandalizam na pravoslavnom groblju u Čepinu kod Osijeka, saopštila je juče osječko-baranjska policija.

- Četvoro dece, čije godine policija nije navela, razbilo je staklo na mrtvačnici pravoslavnog groblja u Čepinu i oštetilo nekoliko desetina grobnih mesta, na kojima su srušeni ili razbijeni spomenici, krstovi, vaze, kipovi i metalna kućišta lampiona.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.