D.I.C. Veritas

Kurir, 14.02.2023, “TRAKTORI LET 3 NEMAJU VEZE SA ‘OLUJOM', VEĆINA ČLANOVA BENDA SU SRPSKOG POREKLA” Savo Štrbac: Pesma je antiruska, a ne antisrpska [Video]

Prema pisanju hrvatskih medija, do festivala su stigli traktorom, a na binu su izašli u raznobojnim kostimima, a neki od njih i sa karminom na ustima. U tekstu pobedničke pesme se pominju “majka, rat i traktor”.

Da je Evrovizija, osim muzičkog i politički događaj, nije ništa novo, ali ponovo se nameće pitanje gde je granica između umetničke slobode i političke provokacije.

Ovo je tema o kojoj je voditelj Miloš Anđelković razgovarao sa Savom Štrbcem predsednikom dokumentaciono-informacionog centra Veritas i u emisiji Puls Srbije.

Rok gurpa “Let 3” digla je prašinu prvokativnim nastupom.

Štrbac se osvrnuo na nastanak ove grupe dotakavši se i porekla članova ove grupe – koji su, prema njegovim rečima, pretežno – Srbi.

- Članovi grupe “Let 3” imaju prezimena srpskog porekla i grupu su oformili u Rijeci u kojoj je uvek bilo puno Srba – započeo je Štrbac.

Upitan od voditelja da li vidi simboliku sa “Olujom”, kada su Srbi na traktorima, masovno bežali iz Hrvtaske Štrbac je odgovorio odrečno.

- Ne vidim simboliku u ovom slučaju. Vidim da se u nekim komentarima spominje veličanje Oluje, jer su došli na traktoru, a to se vezuje za beg Srba na traktorima u Oluji. Ali, njihov celi performans je, zapravo, rat u Ukrajini – istakao je Štrbac.

- Delovi u pesmi sa š i č – ti delovi u pesmi vezuju se specifično za Rusiju. Oni imaju te glasove “š” i “č”. I pod “majka” misli se na majku Rusiju. Traktor ima veze, opet, sa Belorusijom, jer je ona najveći proizvođač traktora. Ima mnogo simbolike, ali naglasili su da je ratna pesma sa antiratnom tematikom – rekao je.

Pod Armagedonom Štrbac misli da su umetnici izvukli poentu ovog rusko-ukrajinskog sukoba.

- Pod Armagedonom se misli na smak sveta, kao poslednja bitka u Bibliji i misli se na Treći svetski rat. Jer ovde ne ratuje Ukrajina sa Rusijom, već Rusija sa NATO savezom. Jadni oni preko čijih pleća se bore jaki i veliki. Mi Krajišnici smo mnogo stradali u vreme kad su se u našem području borili JNA i seceonistička vojska Hrvatske – rekao je Štrbac.

Reči pesme Mama Šč:

Mama kupila traktora ŠČ! Mama kupila traktora ŠČ! Mama kupila traktora Trajna-nina Armagedon nona ŠČ! Mama kupila traktora ŠČ! Mama kupila traktora ŠČ! Mama kupila traktora Trajna-nina Armagedon nona TRAKTOR Mama ljubila morona ŠČ! Mama ljubila morona ŠČ! Mama ljubila morona Trajna-nina Armagedon nona A b c č ć d dž đ e f g h i j k l lj m n nj o p r s š t u v z ž Mama, mama, mama, ja se idem igrat’ Mama, idem u rat Onaj mali psihopat Mali podli psihopat Krokodilski psihopat Mama, idem u rat

Kako Štrbac ne vidi ovu pesmu kao provokativnu po Srbe i Srbiju, voditelj ga je upitao da li, ipak, postoji slobodna interpretacija pesme koja se ipak može dovesti u vezu sa dešavanjima na ovim prostorima 90-ih godina.

- Može se sve dovesti u vezu, ali ako znate da imaju album Bombardovanje Srbije i Čačka, oni kada spominju Srbe i Srbiju ja sam uveren da oni to rade u kontekstu NATO bombardovanja od kojeg i dalje imamo posledice – rekao je Štrbac.

Razgovoru se pridružio Marko Kon, muzički producent i kompozitor, istakavši na početku, mišljenje da je pesma krajnje okrenuta kritici Rusije i rusko-ukrajinskog sukoba.- Lično mislim da političke poruke u pesmama nisu nužno negativne – podsetio je Kon na Bitlse i njihove umetničke aranžmane, pa nastavio:- Pesma jeste anti ratna i ne vidim zašto bi je diskfalifikovali – mišljenja je Kon.Štrbac je dodao komentar da je “Let 3” pogodio trenutak i tematiku da izađe sa ovom pesmom.

- Ovo je pravi momenat jer je javnost okrenuta protiv Rusije – rekao je Štrbac.

Kon je mišljenja da iza svake sportske i umetničke manifestacije postoji element politike, ali i da je grupa “Let 3” još od 1999. godine, imala albume koji su bili antiratni.

- Političke poruke u pesmama ne moraju nužno biti negativne. Nismo tu samo zbog muzike i sporta. Kada su nacionalni timovi u pitanju to i te kako ima veze sa politikom. Ne može se od toga pobeći, koje god da je takmičenje u pitanju – naglasio je Kon, koji misli da će pesma “Mama ŠĆ” proći.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.