D.I.C. Veritas

“Kurir”, 14.03.2012. BIVŠI PRIPADNIK HVO OPTUŽEN ZA RATNE ZLOČINE

Željko Jukić bivši pripadnik HVO optužen je za ratne zločine nad civilima u Prozoru

SARAJEVO – Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Željka Jukića, koji se tereti za ratne zločine protiv čovečnosti nad bošnjačkim civilima na području opštine Prozor.

Jukić je rođen 1970. godine u opštini Prozor u BiH, a nastanjen je u Dubrovniku.

Državljanin je BiH i Hrvatske.

U optužnici se navodi da je Jukić kao pripadnik Brigade “Rama” HVO-a, od jula do kraja septembra 1993. godine, vršio progon bošnjačkih civila u Prozoru, zasnovan na političkoj, nacionalnoj i verskoj osnovi.

Jukić se, između ostalog, tereti da je 7. jula 1993. godine, u večernjim satima u Vatrogasnom domu u Prozoru, u kojem se nalazilo sedište Vojne policije HVO-a i zatvor u kojem su zatvarani Bošnjaci, naneo tešku fizičku i psihičku bol jednom civilu tako što mu je zapaljenom cigaretom pržio lice, praveći mu krst na obrazu.

“Potom je odveo oštećenog u drugu prostoriju gde ga je tukao, zlostavljao i mučio na ponižavajuće načine, te mu otvorenim plamenom palio bradu i lice”, piše u saopštenju Tužilaštva BiH.

Kako se dalje u optužnici navodi, Jukić je sredinom jula 1993. godine u logoru Dretelj kod Čapljine uveo istu osobu u hangar, prislonio ga uza zid, a zatim uzeo palicu i počeo ga udarati što je za posledicu imalo nanošenje teške fizičke i psihičke boli.

Ovo je druga optužnica podignuta protiv Željka Jukića.

Prva optužnica, kojom se tereti za ratne zločine, podignuta je u januaru 2012. godine. Optužnica je prosleđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Željko Jukić se nalazi se u pritvoru od novembra 2011. godine

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.