D.I.C. Veritas

Kurir, 22.01.2015., PROCES U HAGU Obradović: Verujem da će odbiti Hrvate

Naš pravni zastupnik u Hagu kaže da će sud konstatovati da su prema Srbima u Krajini izvršeni masovni ratni zločini

BEOGRAD - Saša Obradović, naš pravni zastupnik pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) u sporu između Srbije i Hrvatske po uzajamnim tužbama za genocid tokom rata u Hrvatskoj (1991-1995), kaže da srpski tim očekuje, i da se nada, da će hrvatska tužba biti odbijena. Presuda uz obrazloženje na najmanje 400 strana biće zvanično objavljena 3. februara u Hagu.

- Što se tiče naše protivtužbe, ostavljamo sudu da oceni da li su se u zločinima izvršenim u toku i po završetku operacije „Oluja“ stekla bitna obeležja krivičnog dela genocida, ali u svakom slučaju očekujemo da konstatuje da su prema Srbima u Krajini izvršeni masovni zločini – ističe za Kurir Obradović.

Stručna javnost prognozira da nijedna država neće biti osuđena za genocid, nego će u obrazloženju presude biti naznačeni zločini obe strane – srpske u Vukovaru, hrvatske u „Oluji“.

- Ne bih se bavio potencijalnim ekstremima – s jedne strane takva nagađanja mogu nerealno podići očekivanja javnosti, a s druge dovesti do nepotrebne panike. Za naš pravni tim je najvažnije da smo u Hagu učinili najbolje što smo mogli – dodaje Obradović.

Savo Štrbac, direktor Veritasa i jedini stručni svedok u timu Srbije pred MSP, smatra najizvesnijim da će oba tužbena zahteva biti odbačena.

- U tom slučaju očekujemo da sud objasni šta se desilo Srbima u „Oluji“, tokom koje je ubijeno oko 2.000 ljudi, proterano oko 220.000, uništena im i oteta imovina – kaže Štrbac.

Naši građani i firme od Hrvatske, prema nekim procenama, potražuju imovinu vrednu između 30 i 40 milijardi evra.

Podsetimo, Hrvatska u tužbi tvrdi da je zvanični Beograd odgovoran za „etničko čišćenje“ hrvatskih građana kao „oblik genocida“ jer je „direktno kontrolisao aktivnosti svojih oružanih snaga, koji su počinili zločine. 

Srbija u kontratužbi tvrdi da su hrvatske vlasti počinile genocid tokom operacije „Oluja“ u nameri da potpuno ili delimično unište krajiške Srbe kao etničku grupu.

Žarko Puhovski
SVI (NE)ZADOVOLJNI

Hrvatski politički analitičar Žarko Puhovski ocenjuje kao najizglednije da tužba i kontratužba budu odbačene.

- Tako će svi biti (ne)zadovoljni na prvu loptu, početnim površnim tumačenjem presude. Dugoročno, biće značajno šta piše u obrazloženju na tih 400 strana – kaže Puhovski.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.