D.I.C. Veritas

Kurir, 30.08.2019, IMAM KOŠMARE OD USTAŠKIH ZVERSTAVA! Izraelski istraživač holokausta užasnut: Srbi u NDH prikivani na panjeve, koža im je guljena, oči kopane, uši, nosevi i jezici odsecani!

Knjiga koju profesor Grajf priprema, na osnovu nemačkih svedočanstava, biće nastavak njegove knjige „Jasenovac – balkanski Aušvic“, koju je Kurir u vidu feljtona objavljivao prethodnih nedelja

Zgrožen sam detaljima mučenja Srba u NDH, ne mogu da spavam od takvih saznanja, skoro nisam video nešto ovako strašno, rekao je vodeći istraživač Instituta za Holokaust „Šem olam“ u Izraelu prof. dr Gideon Grajf.

On je u Arhivu Vojvodine u Novom Sadu detaljno pregledao nemački dosije o zločinima NDH, koji je pronađen pre nekoliko meseci, i otkrio njegove detalje, koje će opisati u svojoj narednoj knjizi.

Zlostavljani, pa ubijani

- U pismu zagrebačkom nadbiskupu Alojziju Stepincu jedan čovek detaljno opisuje ustaška zverstva. Nevini Srbi prikivani su na panjeve, otvorene rane solju posipane, oči kopane, uši, nosevi i jezici odsecani. Deca su bacana u vatru, ključalu vodu i krečane – istakao je Grajf.

Knjiga koju profesor Grajf priprema, na osnovu nemačkih svedočanstava, biće nastavak njegove knjige „Jasenovac – balkanski Aušvic“, koju je Kurir u vidu feljtona objavljivao prethodnih nedelja.

- Jasenovac je bio brutalniji od Aušvica. Imam obavezu i želju da ponudim pomoć vašim naporima i naporima UN u borbi protiv glorifikacije nacizma, a naročito protiv trendova neoustaštva – rekao je Grajf.

Predsednik Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“ Savo Štrbac kaže da je ovo istraživanje zločina način da se u svetu čuje o nedelima NDH.

Skupljali prašinu

- Godinama su ti originalni dokumenti nemačkih obaveštajnih službi skupljali prašinu u muzeju, dok prošle godine nije došao novi direktor. Onda su shvatili koliko vrede i kao dokaz kako su nemačke obaveštajne službe obaveštavale Nemačku o logorima NDH – podvukao je Štrbac.

Branko Radun, istoričar po obrazovanju i politički analitičar, kaže da je prilikom sloma nemačke okupacione vlasti ostalo mnogo važne arhivske građe.

- Ti papiri su nemački, i to je značajno jer su oni bili šefovi Hrvatima, te su objektivni. To nije dokumentacija neke druge stane u ratu, zato nisu preuveličavali, već je opisano onako kako je zaista i bilo – tvrdi Radun.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.