D.I.C. Veritas

Maxportal.hr, 17.01.2019, HRVATSKI TJEDNIK OBJAVIO: Čiju to glavu u rukama drži Milorad Pupovac!?

Hrvatski Tjednik, naslovna strana, januar 2019. Milorad Pupovac Foto: Maxportal

Hrvatski tjednik u broju od četvrtak ima naslovnicu na kojoj Milorad Pupovac u ruci drži krvavi nož i glavu doktora Ivana Šretera. Fotografiju je na svom Facebooku objavio urednik Hrvatskog tjednika Ivica Marijačić.

“Jeziva ISTINA: Hoće li glavni državni odvjetnik nakon skoro 30 godina pozvati Milorada Pupovca da objasni svoju ulogu u ubojstvu dr. Ivana Šretera”, stoji u naslovu na naslovnici.

Reakcija je to na Pupovčeve Novosti koje su prošlog tjedna objavile fotografiju Tuđmana kako drži u ruci glavu partizana.

“Skoro 30 godina HDZ ustrajno rehabilitira NDH i relativizira ustaške zločine, a onda se zaprepastio kad je jedan mladi član na Fejs stavio fotografiju ustaše s odsječenom srpskom glavom”, stajalo je na naslovnici Novosti uz nadnaslov “Glava i užas”.

Tko je dr. Ivan Šreter

Ivan Šreter je početkom Domovinskog rata bio šef HDZ-a u Pakracu te šef regionalnog kriznog stožera za Zapadnu Slavoniju. Sredinom kolovoza zatočili su ga pobunjeni Srbi, a onda mu se gubi svaki trag. Pretpostavlja se da je odveden u logor Bučje.Posljednji put viđen je živ 29. kolovoza 1991. godine, a njegovi posmrtni ostatci do danas nisu pronađeni.

HDZ, čiji je Šreter bio viđeniji član, i za čijim se posmrtnim ostacima još i danas traga, ništa nije učinio da rasvijetli taj slučaj, barem se ništa javno ne zna.

U  knjizi sjećanja “Nije bilo uzalud”, izdanoj početkom 2008. godine, Slavko Degoricija teško optužio Pupovca upravo za Šreterov slučaj.

Degoricija je početkom 90-ih bio član i voditelj izaslanstva RH za pregovore s lokalnim vlastima Srba u RH i prisutnim međunarodnim organizacijama. U knjizi je ustvrdio da se Pupovac 1991. zalagao za dvojicu Srba liječnika koji su na okupirani teritorij švercali medicinsku opremu. Naši su ih pustili, a Hrvatska je zauzvrat tražila da se Pupovac založi za pakračkog liječnika Ivana Šretera kojega su lokalni Srbi u isto vrijeme oteli jer je svojim mirotvorstvom ometao tamošnju srpsku pobunu.

“Pupovac je lagao”

Pupovac je obećao i na tome je ostalo. O tome  Degoricija piše:

“Sada više nisam siguran jesu li prošla jedan ili dva dana, dolazi Pupovac, navodno iz Pakraca. Njegove su prve riječi bile: ‘Ti si obavio posao a ja za sada nisam.’, pitam ‘Zašto?’ ‘Ne daju ga jer im treba kao liječnik, znaš kako je, oni nemaju doktora. Čim dobiju doktora, puštaju Šretera.’

Nije od toga prošlo nekoliko dana, doznajem od predstavnika UNPROFOR-a, da je Šreter mrtav, likvidiran, već više od mjesec dana. Doznajem i to da ga Srbi nisu koristili niti jednog trenutka kao liječnika, već su ga od prvog dana uhićenja premlaćivali, i to tako žestoko da su mu, među ostalim, polomili ruke. Pupovac nikada nije našao za potrebno ispričati mi se za ovakvu notornu prijevaru i sve laži koje je izrekao, navodno, po povratku iz Pakraca. Eto tako se i ta lažna nada nije ispunila”.

Šreterova glava u rukama Milorada Pupovca na naslpvnici Hrvatskog tjednika očita je poruka da njegovu krv ima na svojim rukama.

Ako dr. Šteter već nije spašen od okrutne smrti Pupovčev koalicijski partner HDZ moga bi ga priupitati zna li barem gdje se nalaze posmrtni ostaci. Da ga ga obitelj dostojno pokopa,  zapali mu svijeću i konačno nađe svoj mir.

A da netko priupita Pupovca

Na Dan sjećanja na nestale osobe (30. kolovoz) prije dvije godine saborski zastupnik Zdravko Ronko u Bučjum, gdje je u vrijeme okupacije bio  logor, je kazao:

“Danas je prilika da ih pozovemo da nam kažu gdje se nalaze kosti najviše rangiranog dužnosnika Republike Hrvatske s područja zapadne Slavonije, dr. Ivana Šretera. U ime čovjekoljublja i bogoljublja danas je prilika da nam kažete i prekinite tišinu”, rekao je Ronko.

No, do danas se o zemnim ostacima dr. Šretara ništa nije doznalo. Popovac i ostali, koji nešto znaju o tome i dalje šute. A HDZ ga se ne usudi pitati!?

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.