D.I.C. Veritas

Maxportal.hr, 28.01.2023, Ovom čovjeku srpski zločinci su odsjekli ruku jer se rukovao s Tuđmanom. Umro je!

Američke vlasti uhitile su u četvrtak, 26. siječnja 2023. monstruoznoga petrinjskoga ratnoga zločinca Jugoslava Vidića, nakon što je u SAD-u nanizao više kaznenih djela, od kojih je svakako najteže laganje američkoj migracijskoj službi da nije osuđivan niti sudjelovao u ratu.

Vijest o uhićenju objavilo je američko ministarstvo pravosuđa, a prenijela Hrvatska izvještajna novinska agencija (Hina).

Umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske Ivica Pandža Orkan izjavio je da je prije 12 godina u Maloj Gorici kod Petrinje mjerodavnomu američkomu diplomatskomu savjetniku uručio dokumente iz kojih je vidljivo da je Jugoslav Vidić dao lažne podatke prilikom ulaska u SAD. Tom prilikom dobio je informaciju da su američke službe locirale Jugoslava Vidića u SAD-u.

 “Kad je došao u SAD, na upit je li sudjelovao u ratu u bivšoj Jugoslaviji, odgovorio je da nije”, rekao je Pandža.

Hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman 25. kolovoza 1991. posjetio je iznenada Banovinu i u centru Petrinje usputno se rukovao s građanima, među kojima je bio Stjepan Komes (Vinica, kod Varaždina, 1939.), koji se doselio u Petrinju 1959. i ondje zasnovao obitelj, zaposlivši se kao tehnolog u tamošnjoj Mesnoj industriji „Gavrilović“.

Kad su 16. rujna 1991., nakon što je zapovjednik petrinjskoga garnizona postao pukovnik Slobodan Tarbuk, lokalni rezervisti upali oklopnim transporterom JNA u krug tvornice „Gavrilović“, izdvojili su hrvatske radnike, među kojima i Stjepana Komesa.

„Jugoslav Vidić prišao je Stjepanu Komesu, kojega je prepoznao s televizijske snimke, pružio mu ruku i rekao: ‘Evo ustaše koji je pred restoranom pozdravio glavnoga ustašu Tuđmana’“, kaže Pandža.

Jugoslav Vidić, koji je u Mesnoj industriji „Gavrilović“ bio pomoćni mesar, Stjepanu Komesu oštrim je predmetom zasjekao s unutarnje strane žile u predjelu lakta, zbog čega je nastupilo jako krvarenje. Ubacili su ga u transporter i odvezli iz kruga tvornice „Gavrilović“ u smjeru petrinjske obilaznice. Preminuo je zbog jakog krvarenja i nepružanja medicinske pomoći.

Komesovi posmrtni ostaci nađeni  su  u masovnoj grobnici na groblju, nakon vojno-redarstvene operacije Oluja. Tada je ekshumiran i konačno pokopan.

“Tata je bio veseljak. Volio je pjesmu, dobro društvo i bio je vrlo brižan otac”,  kazao je njegov sin Tomislav Komes

Tomislav Komes, inače suprug aktualne gradonačečlnice Petrinje Magdalene Komes, koji je završio srednju školu kad mu je otac monstruozno ubijen, bio je uporan u potrazi za ubojicom svoga oca.

U potrazi je koristio sve – od institucija, interneta do kontakata s Hrvatima u Americi. A ključna informacija je stigla anonimno putem društvenih mreža 2010. godine.

“Ne znam tko mi se javio, javila mi se anonimna osoba s izmišljenog profila, dostavila sve podatke o počinitelju. Osoba je izrijekom rekla, na moj upit koji je motiv njegov, jedna vrlo kratka rečenica – strah. Radi se o osobi koja je imala kontakte s Jugoslavom Vidićem i koja je osjetila strah u njegovoj prisutnosti”, navodi sin ubijenog Komesa.

Nije želio potvrditi ni zanijekati je li razgovarao s američkim diplomatskim predstavnicima o ubojstvu svojega oca. Dodao je, međutim, kako je prilikom identifikacije na Šalati, temeljem nalaza patologa utvrđeno da je ruka oštrim predmetom bila odvojena. „Ruka im je trebala poslužiti kao trofej“, rekao je.

Prema njegovim riječima američke službe intenzivno su postupak protiv Vidića počele voditi od 2017. godine.

Hrvatska traži izručenje

“Taj čovjek je otišao u Ameriku, dobio američke dokumente, imigracijskom uredu dao lažne podatke, uopće nije rekao za ovo za šta ga Hrvatska traži, izjašnjavao se kao osoba koja nije osuđivana”, kazao je Josip Salapić, državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa.

Presudom Županijskoga suda u Sisku 1998. godine Jugoslav Vidić osuđen je u odsutnosti zbog ratnoga zločina na 20 godina zatvora, na osnovi iskaza svjedoka. Vrhovni sud Republike Hrvatske 1999. godine odbio mu je žalbu i potvrdio prvostupanjsku kaznu.

Pravomoćno osuđeni ratni zločinac Jugoslav Vidić, koji ima 55 godina, podrijetlom s benkovačkoga područja, u Hrvatskoj je živio do operacije Oluje, a u SAD je otišao 1999. sa statusom izbjeglice. Američko državljanstvo dobio je 2005. godine, prenose američki mediji.

U Sisačko-moslavačkoj županiji tijekom Domovinskoga rata, prema podacima koje je prikupio umirovljeni pukovnik Ivica Pandža Orkan, ubijeno je 1600 civila, među kojima pet domaćih i stranih novinara. Poginulo je 560 hrvatskih policajaca i vojnika. „Oni koji su bili u zatvoru zbog ratnoga zločina nad civilima mogu se nabrojiti na prste jedne ruke“, izjavio je.

Vidić je američkim vlastima lagao da je služio vojsku u JNA samo od 1988. do 1989., ne spomenuvši da je bio u sastavu postrojba pobunjenih hrvatskih Srba, od 1991. do 1995. godine.

Prvo je lagao američkoj imigracijskoj službi u Rumunjskoj, zatim prilikom prijave boravišta u SAD-u 1999., pa 2005. kad je dobio američko državljanstvo i konačno 2017. kad je ispitan u američkom ministarstvu sigurnosti.

Kako prenose mediji, lagao je i da nikad nije bio optužen za kršenje zakona te da nikad nije sudjelovao u ubojstvu nekoga zbog etničkoga podrijetla ili političkoga mišljenja, objavilo je američko ministarstvo pravosuđa. Zbog laganja vlastima sad mu prijeti do 15 godina zatvora.

Na saslušanju u četvrtak rekao je da se ne smatra krivim, prenose američki mediji.

Tužitelj Jerome Teresinski prilikom ispitivanja rekao je da će za Vidića tražiti pritvor dok traje proces. Iduće njegovo ispitivanje bit će 2. veljače.

„On je ratni zločinac i lagao je FBI-ju o tome. Vjerujemo da bi pobjegao kad bismo ga pustili uz jamčevinu“, rekao je Teresinski, spomenuvši i optužnicu u Hrvatskoj.

Stanovnik Parma Heightsa, zapadnoga predgrađa Clevelanda, u SAD-u je radio najprije u supermarketu, a zatim u lokalnoj mesnici. Ondje je optužen da je seksualno uznemiravao četiri žene, zbog čega je njegov poslodavac platio odštetu, pišu clevelandske novine.

Poslije toga otvorio je tvrtku Jugo‘s Inc u Ohiju koja je prodavala kobasice. Lokalne službe otkrile su 2019. da je prodavao meso koje nije prošlo inspekciju pa mu je oduzeta dozvola.

Na kraju se nameću i neka pitanja. Ako su ga američke sigurnosne službe locirale 2010., kako je toliko vremena prošlo do izvođenja pred američka istražna tijela? Je li trebao nanizati toliko kaznenih djela u SAD-u da bi se shvatilo kako je riječ o kriminalcu, koji je počinio iznimno okrutno zlodjelo na osnovi etničke mržnje?

Uhićenje Jugoslava Vidića dogodilo se samo nekoliko dana prije susreta srbijanskoga i hrvatskoga ministra vanjskih poslova, Ivice Dačića i Gordana Grlića Radmana, u okviru subotičke tradicionalne manifestacije „Veliko prelo“ 28. siječnja.

Radman je izjavio da će prilikom razgovora sa srbijanskim ministrom razgovarati o pitanju nestalih, odšteti logorašima i  regionalnoj jurisdikciji“.

Vrijeme je i da se razgovara o počiniteljima ratnih zločina u agresiji na Hrvatsku koji slobodno žive u Srbiji, među kojima je i osuđeni ratni zločinac Slobodan Tarbuk. Okružni sud u Sisku ga, u podsutnosti,  7. srpnja 1992. godine,  osudio na dvadeset godina zatvora zbog počinjenog ratnog zločina.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.