D.I.C. Veritas

Mondo.ba, 03. 11. 2023, Hrvatska policija uhapsila Srbina zbog objava na Fejsbuku

Hrvatske policija uhapsila je 32-godišnjeg Srbina Velibora Tripkovića zbog sadržaja objavljenih na njegovoj privatnoj “Fejsbuk” stranici.

Policija u Kinu saopštila je danas da je dovršeno je kriminalističko istraživanje nad 32-godišnjakom osumnjičenim za počinjenje prekršaja iz čl. 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira

“Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako je osumnjičeni 32-godišnjak, koji prebiva na području Srbije, na društvenim mrežama, od mjeseca februara 2019.g. iz mržnje objavljivao sadržaje koji vrijeđaju nacionalne osjećaje građana Republike Hrvatske (različite fotografije i stihovi) i veličaju nepostojeću teritorijalnu tvorevinu čime je počinio navedeni prekršaj. Uz Optužni prijedlog je priveden na Prekršajno odjeljenje Opštinskog suda u Šibeniku gdje mu je Rješenjem određena kazna zatvora u trajanju od 15 dana”, saopšteno je iz kninske policije.

Direktor Informaciono-dokumentacionog centra “Veritas” Savo Štrbac agenciji Srna je rekao da je Tripković, koji ima državljanstvo i Srbije i Hrvatske, a živi u Srbiji, uhapšen juče na prelazu Bajakovo kada je sa djevojkom pošao da posjeti baku u Kninu, gdje je do sada odlazio po nekoliko puta godišnje.

Djevojka je puštena, a Tripkovića je hrvatska policija sprovela u policijsku stanicu Knin, odakle je odveden sudiji za prekršaje gdje je po hitnom postupku dobio 15 dana zatvora.

Štrbac navodi da je Tripković uhapšen na osnovu “famoznog” člana pet” iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, prema kome će se onaj “ko na javnom mjestu izvođenjem, reprodukovanjem pjesama, kompozicija i tekstova ili nošenjem ili isticanjem simbola, tekstova, slika, crteža remeti javni red i mir kazniti novčano od 700 do 4.000 evra ili zatvorom do 30 dana.

Taj zakon koji je proljetos stupio na snagu, a predviđa drastičo povećane kazne, poslužio je kao izgovor za maltretiranje već nekoliko Srba, među kojima i pjevača srpskih krajiških pjesama Rajka Lalića, te Davora Olujića.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.