D.I.C. Veritas

Mondo, Beta, Tanjug, 03.11.2018, Kolinda: Ne znam kako Vučić, ali ja sam razočarana

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je komentarišući odnose sa Srbijom da je razočarana što nije postignut napredak u rešavanju pitanja nestalih osoba iz rata 1990-tih godina.

Ona je poručila da pre odlaska u zvaničnu posetu Srbiju želi bitan napredak u vezi s nestalima.

“Ne znam kako se oseća gospodin (Aleksandar) Vučić, ali ja se lično osećam razočarano što nismo postigli napredak na rešavanju pitanja nestalih osoba“, rekla je Grabar Kitarović u intervjuu za današnju “Slobodnu Dalmaciju”.

Ocenila je da se izlaslanici predsednika Hrvatske i Srbije, Ivan Vrkić i Veran Matić, izuzetno trude i izrazila nadu da će njihovi napori uroditi plodom.

“Za to je potrebna i saradnja institucija. A pre bilo kakvog odlaska u zvaničnu posetu Srbiji, želim bitan napredak u nalaženju nestalih osoba”, istakla je Grabar-Kitarović.

Hrvatska predsedica je rekla da oseća duboku odgovornost prema porodicama nestalih i da će učiniti sve što je u njenoj moći za rasvetljavanje sudbine nestalih ljudi.

“Osećam duboku odgovornost prema njihovim porodicama, duboko saosećam s njima i, verujte mi, ponekad mi je neprijatno,kada razgovaram sa njima, zašto nismo postigli pomake. Učiniću doslovno sve što je u mojoj moći u pronalaženju nestalih”, rekla je hrvatska predsednica.

Ona je kazala da pokušava da reši sva otvorena pitanja sa susednim državima, čak i ona koja nisu u njenoj nadležnosti.

“S tim ciljem, pozvala sam predsednika Vučića da poseti Hrvatsku, kako bismo krenuli u rešavanje otvorenih pitanja. Koliko god je kritika bilo, i koliko god je retorika u međuvremenu povremeno bivala bizarna, morate priznati da je nakon posete bilo i pomaka. I kad je reč o poziciji hrvatske zajednice u Srbiji, kao i srpske zajednice u Hrvatskoj”, zaključila je Grabar Kitarovićeva.

Ona je rekla da će i ove godine otići u Vukovar na obeležavanje Dana sećanja na žrtve Vukovara 1991. godine i 21. godišnjice ulaska jedinica nekadašnje JNA u taj grad, da neće davati izjave i da će se ponovo pojaviti u “zengama”.

“Neka ljudi govore, neka žrtve govore, a ja ću doći u tišini, u ‘zengama', što nije nikakva provokacija, već je to moje duboko poštovanje prema svim mladićima i devojkama, prema svim ljudima koji su braneći Vukovar odbranili Hrvatsku”, rekla je Grabar Kitarovićeva.

Upitana da li joj smeta što su se mnogi tokom 73. zasedanja Generalne Skupštine UN bavili odećom koju je nosila, Grabar Kitarović kaže da nije ni sanjala da se tako nešto može dogoditi.

“Činjenica je da recimo lani, kad je premijer (Andrej) Plenković bio u UN, niko nije komentarisao ni njegovu frizuru, ni boju kravate, ni odelo. A u mojem slučaju se govori o estradizaciji... Da, volim da zapevam, i ne znam šta je loše u tome!? Neki su voleli da sviraju klavir. Svako ima svoje afinitete, ali zagledajte se u supstanciju, sadržaj, odrađeni posao, a ne u formu”, rekla je ona.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.