D.I.C. Veritas

Mondo, Srna, 06.06.2017., Hrvatska obustavila postupak protiv Srbina

Županijski sud u Zagrebu obustavio je postupak protiv Srbina Rajka Aničića, koji je bio optužen za ratni zločin počinjen nad civilima na području Daruvara u septembru 1991. godine.

To je za Srnu potvrdio direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac, dodavši da je optužnica “pala”, jer su otkrivene razne manipulacije.

“U pitanju je isti činjenični opis dela za koji je svojevremeno postupak već obustavljen. Sada su ga ponovo teretili, pa se to može smatrati i kao presuđena stvar”, rekao je Štrbac.

On kaže da je Aničićev advokat Anton Nobilo otkrio razne manipulacije u hrvatskom pravosuđu, te dodaje da je protiv Aničića već jednom bio obustavljen postupak kada je bio procesuiran za oružanu pobunu koja je pod amnestijom.

“Onda su ponovo podigli optužnicu, pa su 2006. godine obustavili postupak zbog navodno počinjenog ratnog zločina, da bi ponovo podigli optužnicu. Kada je Nobilo otkrio tu igru, juče su reagovali i tužioci koji su odustali od optužnice”, rekao je Štrbac i dodao da je Aničić danas izašao iz zatvora.

On je ocenio da je Aničić imao sreće za razliku od drugih Srba koje hrvatsko pravosuđe tereti.

“Sve se završilo relativno brzo za razliku od Kapetana Dragana koji 12 godina čeka po ekstradicionim pritvorima da dobije prvu presudu, a ima još takvih slučajeva”, istakao je Štrbac.

On je podsetio da je Aničić uhapšen 22. marta na graničnom prelazu Rača prilikom ulasku u BiH iz Srbije.

“Po skraćenom postupku je prebačen u Hrvatsku, čemu se ni sam nije protivio, već je tražio da se suoči sa njihovim pravosuđem, smatrajući da nije odgovaran za ono za šta ga terete”, rekao je Štrbac.

Uhapšeno 165 Srba

Na osnovu međunarodnih poternica iz Hrvatske do sada je širom sveta uhapšeno 165 Srba, od kojih je njih 57 izručeno Hrvatskoj. Od tog broja 21 postupak je obustavljen uglavnom nakon prekvalifikacije dela ratnog zločina u oružanu pobunu, što ima za posledicu gubitak obeštećenja za vreme provedeno u pritvoru, kaže Štrbac.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.