D.I.C. Veritas

MUP RH, 10.12.2013., Zakon o prebivalištu – provođen

 

Vezano na učestale upite građana i različite informacije o njihovim obvezama koje proizlaze iz Zakona o prebivalištu („Narodne novine“) broj 144/12.), dajemo slijedeća pojašnjenja, koja se odnose na:

  • prijavu privremenog odlaska iz Republike Hrvatske,
  • odjavu prebivališta po službenoj dužnosti po članku 12. Zakona
  • ponovnu prijavu prebivališta po članku 18. Zakona

Privremeni odlazak prijavljuju građani koji privremeno borave izvan RH, radi zaposlenja, školovanja, dugotrajnog liječenja i sl.:

  • prije odlaska u nadležnoj PU/PP prema prijavljenom prebivalištu ili putem nadležne diplomatsko-konzularne misije Republike Hrvatske u državi u kojoj borave,
  • prilažu odgovarajuću dokumentaciju o razlozima boravka u inozemstvu (dozvola boravka u inozemstvu, potvrda o zaposlenju, školovanju, liječenju i sl.).,
  • imaju i dalje prijavljeno prebivalište u RH, i osobnu iskaznicu.

Na temelju obavijesti tijela javne vlasti, pravnih i fizičkih osoba i podataka koje utvrdi sama PU/PP, pokreću se postupci odjave prebivališta po službenoj dužnosti za osobe za koje se utvrdi da na prijavljenoj adresi nisu nikada živjele, za osobe koje su odselile na neko drugo mjesto u RH, ili pak iselile iz RH, a nisu prijavile promjenu prebivališta ili pak se odjavile iz RH,

  • donosi se rješenje, evidentira odjava prebivališta u zbirci prebivališta i boravišta građana i poništava izdana osobna iskaznica.

U prijelaznim i završnim odredbama Zakona o prebivalištu, pripisana je obveza ponovne prijave prebivališta, po članku 18. Zakona, svih građana koji su na dan 29.12.2012. godine;

  • imali osobnu iskaznicu kojoj je istekao rok važenja više od 15 dana,
  • koji nisu nikada ishodili osobnu iskaznicu, a imaju prijavljeno prebivalište u RH,
  • koji imaju prijavljeno prebivalište na adresama koje nisu evidentirane u registru prostornih jedinica (nepostojeće adrese – npr. nepostojeći naziv ulice, podatak o kućnom broju 0, bb ili 999).

Treba napomenuti da se građani obvezuju, najkasnije do 29.12.2013. godine, provjeriti podatke o adresi i valjanosti osobne iskaznice, te u policijskoj upravi/postaji na čijem području imaju prijavljeno prebivalište, ponovno prijaviti prebivalište s točnim podacima o mjestu i adresi prebivališta i ishoditi osobnu iskaznicu s točnim podacima.

Ukoliko ne ispune navedenu zakonsku odredbu, od strane Ministarstva unutarnjih poslova, izvršiti će se automatska odjava njihova prebivališta u zbirci podataka o prebivalištu i boravištu.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.