D.I.C. Veritas

N1, 09.11.2017, Jovica Stanišić negira da je kontrolisao “Škorpione”

Odbrana Jovice Stanišića osporavala je pred Sudom u Haagu da je Služba državne bezbjednosti (SDB) Srbije kontrolisala jedinicu “Škorpioni”, koja je počinila zločine u BiH, ali je svjedok Optužbe Goran Stoparić ostao pri tom iskazu.

Stanišićev branilac Ian Edwards ustvrdio je da Stoparić “izmišlja” da su komandant “Škorpiona” Slobodan Medić Boca i pomoćnik ministra odbrane Republike Srpske Krajine (RSK) Milan Milanović Mrgud “išli u Beograd i podnosili izvještaje Jovici Stanišiću”.

“Ništa ja ne izmišljam”, odgovorio je Stoparić, objasnivši da je Medić svim “Škorpionima” govorio da se sastaje sa Stanišićem.

Na sugestiju da svjedok ne zna da li je SDB Srbije izdavao naređenja “Škorpionima”, Stoparić je uzvratio: “Naređenja su davali i Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije i Mrgud i SDB Srbije.”

Na sugestiju zastupnika Odbrane da “nema pojma o razgovorima između Simatovića i Stanišića”, svjedok se upitao “da li to neko uopšte zna” i dodao: “Nikad nisam sjedio između ta dva čovjeka.”

Tužioci su u srijedu u sudnici prikazali snimak strijeljanja šestorice Bošnjaka iz Srebrenice koje su u julu 1995. kod Trnova, u BiH, počinili “Škorpioni”. Svjedok Stoparić potvrdio je da je, kao pripadnik “Škorpiona”, bio očevidac tog zločina.

Svjedok Stoparić je iskaz dao na suđenju Jovici Stanišiću, bivšem šefu SDB-a Srbije, i Simatoviću, glavnom operativcu te službe, koje optužnica tereti za progon, ubistva, deportacije i prisilno premještanje hrvatskih i bošnjačkih civila tokom ratova u BiH i Hrvatskoj.

Zločini za koje su optuženi Stanišić i Simatović počinjeni su, kako tvrde tužioci, tokom sprovođenja udruženog zločinačkog poduhvata, čiji je cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje Hrvata i Bošnjaka s velikih dijelova teritorija Hrvatske i BiH, radi ostvarivanja srpske dominacije.

Svoj iskaz dat na ranijim suđenjima da je na legitimacijama “Škorpiona” pisalo da je to jedinica MUP-a Srbije, Stoparić je danas povukao kao netačan. Kazao je da je na ispravama stajao natpis “neke krajine”.

Branilac Edwards pobijao je da je SDB Srbije bila uključena u operacije srpskih snaga u Brčkom 1992. godine, na šta je Stoparić izjavio da je “bila uključena, naravno da je bila”.

“Mogu da kažem da je SDB Srbije bila umiješana u sve operacije”, rekao je Stoparić.

On je, ipak, prihvatio sugestiju Stanišićevog branioca da operacija “Pauk” u Cazinskoj krajini, u kojoj su početkom 1995. godine učestvovali “Škorpioni” i druge jedinice pod kontrolom SDB-a Srbije, “nije bila operacija etničkog čišćenja”. Svjedok je kazao da su te jedinice – boreći se na strani snaga autonomne oblasti Fikreta Abdića protiv Petog korpusa Armije BiH – sprečavale etničko čišćenje “Bošnjaka od strane Bošnjaka”.

“Trebalo je da oslobodimo teritorije koje je držao Peti korpus, vratimo izbjeglice i podržimo Abdića”, precizirao je Stoparić.

Ponovljeni proces protiv Stanišića i Simatovića biće nastavljen u utorak, 14. novembra.

 

 

 


Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.