D.I.C. Veritas

N1, 11.03.2019, Izbori u Lici rezultat obračuna unutar HDZ-a, a SDP bačen na koljena

HDZ je na izvanrednim izborima u Lici doslovno potukao svog bivšeg člana i ličkog župana Darka Milinovića.

Rezultat je i više nego dovoljan da predsjednik stranke Andrej Plenković može konstatirati kako HDZ pod njegovim vodstvom i dalje niže izborne pobjede. Pritom će se, dakako, u drugi plan potisnuti činjenica da se nikada, ni za jedne lokalne izbore nije angažirala ovakva stranačka mašinerija, a s njome i pola Vlade, kako bi se dobio rezultat s kojim HDZ prvi put u povijesti neće moći sam formirati vlast u ličko-senjskoj Županijskoj skupštini.

A ta je činjenica vjerojatno i najpozitivniji rezultat izvanrednih izbora za Skupštinu Ličko-senjske županije jer je prvi korak prema demokratizaciji tamošnje političke scene. HDZ će odsad pri upravljanju županijom morati uvažavati i druge političke stranke te pristajati na političke kompromise.

Ni jednu drugu važniju promjenu ovi izbori Lici neće donijeti. A neće zato što su ovi izbori prvenstveno rezultat unutarstranačkih obračuna u HDZ-u. Oni su posljedica odnosa koji vladaju u stranačkoj vrhuški u Zagrebu, a ne proizlaze iz događaja koji se odvijaju u Lici. Do njih je došlo zato što se Darko Milinović najprije nije mogao pomiriti s time da je Andrej Plenković predsjednik HDZ-a, a onda ni s time da je izbačen iz stranke, pa je stalno provocirao, piše Jutarnji list.

S te strane se može razumjeti Plenkovićev poriv da izazove izvanredne izbore i obračuna se s Milinovićem. Problem je, međutim, što je Plenkovićev HDZ na izbore u Lici izašao na istoj političkoj platformi s kojom je izlazio i ranije kada ga je vodio Milinović. U nositelju HDZ-ove liste Marijanu Kustiću teško se može prepoznati tip političara koji bi trebao graditi Plenkovićev umjereni, tolerantan HDZ kao demokršćansku stranku desnoga centra. Kustića ćemo iz ove kampanje pamtiti po tome što nosi sat vrijedan 48.000 kuna koji nije prijavio u imovinskoj kartici “jer ga je dobio od članova obitelji i nije imao pojma da toliko vrijedi”.

Osim po ministrima koji su tijekom kampanje posijali mnoštvo obećanja po Lici, ova će se HDZ-ova kampanja pamtiti i po tome što je među viđenijim gostima njihovih skupova bio i Jozo Mraović koji je široj javnosti poznat po silovanju košarkašice i stavu suda u Gospiću da je Mraovićev prst u njenom anusu isto što i rukovanje.

Na izbore u Lici doista je izišao HDZ protiv HDZ-a, s tim što je pravi HDZ koji raspolaže stranačkim resursima i ima izvršnu vlast odnio pobjedu i u poziciji je odlučiti hoće li tu stati ili će ići u potpuni obračun s Milinovićem. Ako nova Skupština odmah nakon konstituiranja ne prihvati Milinovićev proračun, onda idu novi izbori za Skupštinu, ali i za župana. Moguće je da se Plenković odluči za taj korak, no ima više razloga zbog kojih je to ipak malo vjerojatno.

Jedan je što su mu već ovi izbori odnijeli jako puno energije i udaljili ga od poslova u Vladi, a novi u kojima bi se biralo novu Skupštinu i župana tražili bi još više angažmana, a ishod je neizvjestan. Drugi je razlog što su pred vratima izbori za Europski parlament, pa slijede predsjednički izbori, onda parlamentarni, a mora provesti i unutarstranačke. Osim toga, Plenkovića čekaju zahtjevi za smjenom ministrice Žalac jer je vozila bez valjane vozačke i automobilom udarila djevojčicu, vrlo vjerojatni izlazak SDSS-a iz vladajuće koalicije, problemi s obljetnicom Bleiburga i Križnog puta i nerješavanje korištenja fašističkih simbola, sudbina Uljanika… Htio ili ne, Plenković će morati fokus sa stranke preseliti na Vladu.

Lički izbori, premda su prije svega rezultat obračuna unutar HDZ-a, pokazali su dvije bitne stvari. Prva je da Plenković ipak nije promijenio HDZ, a druga da je Bernardić SDP bacio na koljena. Prije dvije godine SDP je imao tri zastupnika u Skupštini Ličko-senjske županije, a sada nisu uspjeli ni prijeći prag, piše Jutarnji list.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.