D.I.C. Veritas

N1, 18.04.2018, Hrvatska delegacija prekinula posetu Srbiji

Nakon incidenta u Beogradu tokom kojeg je Vojislav Šešelj psovao hrvatsku delegaciju koja boravi u poseti Srbiji i gazio hrvatsku zastavu u Skupštini Srbije, delegacija Hrvatske odlučila je da prekine posetu.

Predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković i predsednik hrvatskog Sabora Gordan Jandroković razgovarali su i doneli takvu odluku, rečeno je za N1 u Vladi Hrvatske.

Dogovoreno je da se cela delegacija vrati u Hrvatsku i ona je napustila Ambasadu Hrvatske u Beogradu u 16 sati.

Iz kancelarije predsednika Sabora saopšteno je da je delegacija odlučila da prekine posetu nakon incidenta koji je izazvao Šešelj u Skupštini Srbije.

“Uprkos vrlo dobrom početku službene posete i opredeljenosti da napravimo najbolje za unapređenje odnosa dve države, zbog ovog čina kojim je grubo povređeno dostojanstvo Republike Hrvatske i hrvatskog Sabora, prekinuli smo posetu”, navodi se u saopštenju.

Najoštrije se osuđuje necivilizovan i neprihvatljiv čin Vojislava Šešelja, gaženje hrvatske zastave, nepoštovanje hrvatskih simbola i uvrede na račun članova hrvatske delegacije i drugog čoveka Republike Hrvatske, potvrdila je za N1 portparolka hrvatske Vlade Sunčana Glavak.

Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj psovao je hrvatsku delegaciju koja je došla u Beograd i gazio je hrvatsku zastavu u Skupštini Srbije, saopštila je ta stranka.

“Šešelj je na ulazu u Narodnu skupštinu ugledao hrvatsku zastavu, pritrčao je, oborio steg na beton, pokušao da iscepa zastavu, a onda su je on i poslanik Filip Stojanović gazili”, navodi se.

Šešelj je nakon toga ušao u skupštinsko predvorje, gde se nalazila delegacija hrvatskog Sabora. On im je, kako navode radikali, prišao i rekao da je “izgazio ustašku zastavu” i uputio psovke.

Brnabić o incidentu: To nije ponašanje koje predstavlja Srbiju

Povodom incidenta koji je izazvao Šešelj, oglasila se i premijerka Srbije Ana Brnabić koja je naglasila da takvo ponašanje nije ono koje predstavlja Srbiju i većinu građana.

“Nedvosmisleno, najoštrije osuđujem ponašanje Vojislava Šešelja. Pokušaj cepanja hrvatske ili bilo čije zastave ili državnih simbola i vređanje članova zvaničnih delegacija u poseti našoj zemlji nije ponašanje koje predstavlja Srbiju, vrednosti Vlade Srbije i većine naših građana”, napisala je Brnabić.

Aна Брнабић

✔@SerbianPM

Недвосмислено, најоштрије осуђујем понашање Војислава Шешеља. Покушај цепања хрватске или било чије заставе или државних симбола и вређање чланова званичних делегација у посети нашој земљи није понашање које представља Србију, вредности Владе Србије и већине наших грађана.

 

Gojković osudila Šešeljev potez – uvreda za srpski narod

Podsetimo, predsednik hrvatskog Sabora Gordan Jandroković trebalo je da bude u dvodnevnoj poseti Srbiji, a danas se, u okviru nje, sastao sa predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković najoštrije je osudila “brutalni pokušaj” lidera radikala da ugrozi dostojanstvo Skupštine Srbije i delegacije Sabora Hrvatske.

“Iskazano nepoštavanje prema državnim simbolima Hrvatske, čija se delegacija na čelu sa predsednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem nalazi u prvoj istorijskoj poseti Srbiji, nedopustivo je i predstavlja uvredu i za srpski narod koji se diči tradicijom gostoprimstva”, navela je ranije danas Gojković u saopštenju.

Jandroković je danas posle sastanka u Skupštini Srbije trebalo da prisustvuje otvaranju kancelarije Hrvatske privredne komore u Beogradu, a sutra da se sastane s predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, i na kraju da u Subotici da razgovara s predstavnicima hrvatske zajednice.

Žene u crnom traže hitnu reakciju nadležnih

Nevladina organizacija Žene u crnom saopštila je da je lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj ratni zločinac i da njegovi javni nastupi kojima širi mržnju, poziva na izvršenje krivičnih dela i preti, zahtevaju hitnu reakciju pravosudnih organa. “Zahtevamo od vlasti Srbije da hitno procesuiraju ratnog zločinca Vojislava Šešelja i da stanu na put njegovom destruktivnom delovanju”, navodi se.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.