D.I.C. Veritas

N1, 28. 11. 2023, „Sruše vam objekat neprocenjive vrednosti i još morate da platite“: Zašto SPC u Hrvatskoj preti stečaj [Video]

Srpska pravoslavna crkva u Hrvatskoj nalazi se pred stečajem, a predsednik Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac za N1 objašnjava da iza svega stoji dug državi Hrvatskoj na ime troškova parničkog postupka koji je Eparhija zagrebačko-ljubljanska pokrenula zbog rušenja rezidencije zagrebačkog mitroplita 1992. godine.

Štrbac je u Novom danu TV N1 podsetio da je sama Crkva izašla sa saopptenjem u kom se navodi da Eparhija zagrebačko-ljubljanska ima dug prema državi hrvatskoj na ime troškova parničnog postupka pokrenutog protiv države Hrvatske, na ime naknade štete za rušenje rezidencije zagrebačkog mitroplita koja je minirana i srušena tokom rata, 11. aprila 1992. godine.

„U toj zgradi su bili muzej i biblioteka, i Eparhija je vodila parnicu za naknadu štete, i izgubili su taj postupak. Ispratio sam mnogo takvih postupaka u Hrvatskoj, mnogo objekata je minirano širom Hrvatske, niko nije dobio parnicu protiv države kad je u pitanju materijalna šteta“, istakao je Štrbac.

Podsetio je da je Hrvatska 2003. donela set zakona, između ostalih i Zakon o odgovornosti za nastalu štetu usled terorističkih akata i javnim demonstrancija, ali da po tom zakonu država preuzima odgovornost samo za smrtne slučajeve i telesne i psihičke povrede, ali ne i za materijalnu štetu.

„Materijalna šteta se sanira prema Zakonu o obnovi, i na hiljade je bilo takvih slučajeva“, ukazao je Štrbac.

Tako je Eparihja došla u situaciju da na ime parničnih troškova, državi Hrvatskoj duguje oko 100.000 evra.

„Dakle, sruše vam ceo objekat neprocenjive vrednosti i vi još morate da platite 100.000 evra“, ukazuje Štrbac, ali dodaje da ta suma nije problem za Crkvu i da će stečaj biti izbegnut.

„Mora se zakazati ovaj postupak, a onda dužnik – Eparhija – mora da donese, to je zakonska obaveza, svu aktivu i pasivu, svu svoju imovinu materijalnu, nematerijalnu, ali i obaveze (…) Možemo da zaključimo da tih 100.000 evra za Eparhiju SPC nije veliki iznos, jer oni zaista raspolažu sa velikom imovinom širom Hrvatske“, naveo je Štrbac.

Podsetio je i da je Srpskoj pravoslavnoj crkvi u poslednje vreme vraćena velika imovina koja joj je oduzeta u godinama posle Drugog svetskog rata.

„Dužnik može u bilo kom vremenu da namiri svoja dugovanja, i nema potrebe da se postupak dalje vodi. Ako plati do 19. decembra (kada je zakazano ročište) postupak će se obustaviti, ali i u daljem toku postupka, ako bi se otvorio, čim dužnik plati svoja dugovanja, postupak se obustavlja, to je opšte pravilo“, objasnio je Štrbac koji je svojevremeno bio sudija u Hrvatskoj.

 

 
Ročište na Svetog Nikolu

Primetio je i da je ročište pred Trgovačkim sudom u Zagrebu zakazano za 19. decembar, kada SPC obeležava Svetog Nikolu.

„Ono što ja nikada ne bih radio kao sudija, a radio sam u komunističkom vremenu, ne bih ročište zakazao na crkveni praznik, na Svetog Nikolui. Mi smo u onom Titovom, komunističkom vremenu, pazili i na pravoslavne i na katoličke, govorim o Hrvatskoj, praznike, posebno na Nikoljdan, i katolički i pravoslavni, jer je to praznik crkveni koji najviše pravoslavaca i katolika slavi u Hrvatskoj“, istakao je Štrbac.

Dodao je kako ne može da shvari da u Hrvatskoj danas postoji sudija koji bi to učinio s namerom.“Nije isključeno, ako je to uradio nije mu to na čast“, zaključio je sagovornik N1.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.