D.I.C. Veritas

N1 Beograd, SRNA, N1 Zagreb, 19. 11. 2023, Kolona sećanja u Vukovaru: Na čelu pripadnici HOS-a, uzvikivalo se „Za dom spremni“

Učesnici današnje kolone sećanja u Vukovaru, koju su predvodili nekadašnji pripadnici HOS-a (Hrvatske odbrambene snage), uzvikivali su “Za dom spremni”, a nekolicina je dizala ruku u vazduh.

Kolona sećanja okupila je nekoliko hiljada ljudi, koji su šetali gradskim ulicama, ogrnuti hrvatskim zastavama, nosili su zastave HOS-a, a dok su prolazili, masa im je aplaudirala i sporadično uzvikivala „Za dom spremni“, preneli su hrvatski mediji.

Među učesnicima su bili brojni poslanici u Hrvatskom saboru, kao i predstavnici političkih stranaka.

Ovogodišnje sećanje na ratne žrtve u Vukovaru obeleženo je političkim prepucavanjima nakon što su gradske vlasti objavile da će kolonu predvoditi pripadnici HOS-a, a štampali su i plakat sa imenom HOS-a, na kojem je velikim slovom istaknuto slovo „U“ u rečenici „Vukovar, moj izbor i U dobru i u zlu“.

Hrvatski premijer Andrej Plenković poručio je na obeležavanju Dana sećanja da taj grad mora da bude mesto zajedništva, a ne podela, kao i da su u Koloni sećanja kojom se obeležava stradanje grada svi dobrodošli.

Na pitanje novinara smeta li mu ustaški pozdrav na amblemu Hrvatskih odbrambenih snaga, Plenković je odgovorio je ta tema „apsolvirana“, da su tu oznaku „limitirali na ono što je bilo 1991, a one druge konotacije su neprihvatljive i štetne za Hrvatsku“.

Inače, predstavnici Samostalne demokratske srpske stranke odlučili su da ove godine, 17. novembra, ne polažu vence u Dunav u Vukovaru za sve žrtve rata u tom gradu, jer im je iz desničarskog Domovinskog pokreta prećeno da će ih fizički u tome sprečiti. Gradonačelnik Ivan Penava je to odustajanje SDSS objasnio rečima „dobro je da su poslušali“.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.