D.I.C. Veritas

Danas, N1, Beta, 06.09.2020, Veritas: Za ubistvo sedmoro Srba u Mirlović Polju još niko nije odgovarao

Dokumentaciono informacioni centar Veritas podsetio je da je na današnji dan 1993. godine u selu Mirlović Polje, u blizini Drniša, kako su naveli “teroristička grupa iz sastava Hrvatske vojske izmasakrirala sedmoro srpskih civila”.

U saopštenju je objašnjeno da je većina stanovništva zbog blizine fronta ranije napustila selo u kome su živeli i Srbi i Hrvati, tako da se u vreme ovog događaja u njemu nalazilo nešto srpskih civila koji su, “ohrabreni prisustvom Unprofora, ostali da čuvaju kuće i stoku.”

“Iako se ovaj događaj odigrao pred očima brojnih pripadnika Unprofora, do sada, ni pred međunarodnim ni pred domaćim sudovima, niko nije procesuiran za zločin nad Srbima počinjen u Mirlović Polju”, naveo je Veritas.

Dodali su da je rodbina ubijenih došla do informacija o učesnicima u tom zločinu i da je u novembru 2011. godine Veritas Tužilaštvu za ratne zločine Srbije, na njihov zahtev dostavio svu raspoloživu dokumentaciju, ali da je nakon sprovedenog pretkrivičnog postupka, predmet ustupljen hrvatskom tužilaštvu, pred kojim se istraga još vodi protiv NN lica.

“U Mirlović Polju je 1991. godine živelo 188 Srba, u septembru 2020. godine u selu nema nijednog Srbina”, navedeno je u saopštenju.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.