D.I.C. Veritas

N1, Beta, 09.09.2021, Održan pomen žrtvama hrvatske vojne akcije Medački džep

Pomen žrtvama hrvatske vojne akcije na području Like, poznate po nazivu “Medački džep”, u kojoj je pre 28 godina ubijeno 88 Srba, vojnika i civila, služan je u Crkvi svetog Marka u Beogradu a položeni su i venci i cveće na spomen obeležje u Tašmajdanskom parku.

Dokumentaciono-informacioni centar „Veritas“ podsetio je povodom godišnjice akcije „Medački džep“ da je u tom napadu na sela Divoselo, Čitluk i Počitelj kod Gospića, ubijeno 88 Srba, među kojima i 36 civila.

Iz Veritasa su naveli da je 9. septembra 1993. hrvatska vojska napala podvelebitska sela u „Medačkom džepu“ koja su se do tada 18 meseci nalazila pod zaštitom UN.

Navodi se i da je od pronađenih posmrtnih ostataka 84 osobe, sedmoro i dalje neidentifikovano kao i da se na listi nestalih i dalje vodi 11 osoba.

Za zločine počinjene u toj akciji Tužilaštvo Haškog tribunala optužilo je generale Hrvatske vojske Rahima Ademija, Janka Bobetka i Mirka Norca, dok je istraga protiv Petra Stipetića obustavljena pošto je, po rečima glavne tužiteljke, uspeo da dokaže „paralelnu liniju komandovanja“.

Županijski sud u Zagrebu, u maju 2008, optuženog Ademija, kao vršioca dužnosti komandanta Zbornog područja Gospić, oslobađa svih optužbi, a optuženog Norca, komandanta operacije „Džep 93“ osuđuje na sedam godina zatvora da bi Vrhovni sud kasnije smanjio kaznu na šest godina.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.