D.I.C. Veritas

N1, Beta, 17. 06. 2023, Žigmanov i Pupovac o saradnji: „Poseta Plenkovića doneće novu energiju“

Lideri Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji, Milorad Pupovac i Tomislav Žigmanov pozdravili su danas u Vukovaru najavljenu posetu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića Subotici uz ocenu da će doneti pozitivnu energiju u odnosima dve države.

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac rekao je posle sastanka da se razgovaralo o proširenju saradnje manjinskih organizacija i institucija u sferi kulture, obrazovanja, zaštite kulturne baštine, rešavanju otvorenih pitanja i prekograničnoj saradnji.

Pupovac je u izjavi novinarima izrazio zadovoljstvo međusobnim odnosima hrvatske i srpske zajednice rekavši da je cilj susreta, između ostalog, da se pokušava uticati na Srbiju i Hrvatsku da „slede stvaranje takve atmosfere poverenja u međusobnim odnosima“.

Na pitanje šta očekuje od predstojeće Plenkovićeve posete Subotici, na poziv predstavnika hrvatske manjine, on je odgovorio da očekuje da će doneti novu, pozitivnu energiju u odnosima dve države, da će to biti ohrabrenje Hrvatima u Srbiji i rezultirati otvorenim razgovorima i konkretizacijom nekih razgovora, prenela je Hina.

„Očekujemo da će to biti korak do onoga što svi očekujemo da će se dogoditi u nekom vremenu, a to je službeni susret na najvišem nivou dve zemlje“, istakao je Pupovac.

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Srbije Tomislav Žigmanov kazao je posle susreta da ohrabruje činjenica da se nastavljaju odnosi najviših državnih funkcionera Hrvatske i Srbije, jer se u takvom institucionalnom obliku komuniciranju mogu stvarati pretpostavke za neki radni sastanak, gde će se raspravljati o rešavanju otvorenih pitanja.

On je naglasio da su predstavnici dve manjinske zajednice pokrenuli nekoliko inicijativa koje mogu dodatno da doprinesu relaksiranju i normalizaciji odnosa dve država, ali i da stvore pretpostavke za bolje perspektive hrvatske manjine u Srbiji i srpske manjine u Hrvatskoj.

„Verujemo da u novom razdoblju stvaranja pozitivne atmosfere u odnosima između dve države i ova komponenta može imati jasnu poziciju i svoje ostvarenje, i u tom smislu ćemo nastaviti davati podršku da se to i ostvari“, rekao je Žigmanov.

Predsednica Hrvatskog nacionalnog veća u Srbiji Jasna Vojnić ocenila je posle sastanka da je počelo otopljavanje odnosa Srbije i Hrvatske, što dodala je, ne bi bilo moguće bez jasnih stavova hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Na nama je da konkretnim koracima kažemo na koji način se može poboljšati položaj jedne i druge strane, jer obe države imaju isti cilj, a to su zadovoljni i lojalni građani“, zaključila je Vojnić.

Predstavnici dve zajednice potpisali su zaključak o podsticanju saradnje manjinskih ustanova i udruženja na područjima obrazovanja, kulture, umetnosti, sporta i prekogranične saradnje.

Kako je prenela agencija Hina, u zaključku se navodi da će se zajedno zalagati za zaštitu i obnovu kulturne baštine hrvatske zajednice u Srbiji i srpske zajednice u Hrvatskoj, razvoj prekogranične saradnje i da će podsticati obnovu i redovni rad Međuvladinog mešovitog odbora za zaštitu prava nacionalnih manjina Hrvatske i Srbije.

Predstavnici srpske zajednice u Hrvatskoj i hrvatske u Srbiji prisustvovaće danas i prijateljskoj fudbalskoj utakmici reprezentacija Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji u Bijelom Brdu kod Erduta.

Četvrtu utakmicu tih timova gledaće i potpredsednica Vlade Hrvatske Anja Šimpraga iz SDSS, kao i ministri sporta u vladama Hrvatske i Srbije, Nikolina Brnjac i Zoran Gajić, saopštio je SDSS.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.