D.I.C. Veritas

N1, Beta, 20.01.2022, Veritas: Uhapšen Srbin iz Negoslavaca, cilj je plašenje i odvraćanje od povratka

Organizacija Veritas saopštila je da je hrvatski državljanin koji je ove sedmice uhapšen zbog zbog sumnje da je počinio ratni zločin, pri čemu nije saopšteno njegovo ime, zapravo Boško Кaralić iz sela Negoslavci.

 Veritas u saopštenju navodi da to nije Karalićevo prvo hapšenje, ali da uprkos tome on nije napuštao imanje i rodno mesto i ocenjuje da to upućuje na njegovu nevinost.

„Od njegovih komšija i prijatelja doznajemo da je on i ranije nekoliko puta privodjen u policiju i da je jednom prilikom proveo tri dana u pritvoru zbog sumnje da je učestvovao u ubijanju nekih ranjenika koji su evakuisani iz Vukovarske bolnice poslednjim autobusom, koji su nestali i za kojim se i danas traga. Saznajemo i da je Boško ozbiljan čovek i vredan domaćin“, naveo je Veritas.

Karalić se tereti da je u jutarnjim satima 29. jula 1991. kao pripadnik Teritorijalne odbrane Negoslavci i Orolik, skriven u kukuruzu, zajedno sa više njenih pripadnika, pucao po komibiju u kojem su bili poljoprivrednici, pri čemu je dvoje ubijeno, a troje teško ranjeno.

Kako je navedeno u saopštenju, “Srbi sa vukovarskog područja smatraju da hapšenje Кaralića, kao i česta pozivanja i privodjenja Srba sa tog područja, imaju za cilj plašenje onih koji su ostali da i oni napuste Hrvatsku i odvraćanje izbeglih Srba od povratka na njihova imanja”.

“U zadnje dve godine, u jeku epidemije korone, zbog navodnih ratnih zločina uhapšeno je 15 Srba iz Hrvatske, madju kojima je najviše onih sa područja sremsko-baranjskog područja. Trenutno se u hrvatskim zatvorima zbog ratnih zločina nalazi 25 pripadnika bivše Jugoslovenske narodne armije i Srpske vojske Krajine od kojih je 15 pravosnažno osudjeno, dok su ostali pod istragom, optužbom ili čekaju pravosnažnost presuda”, precizirao je Veritas.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.