D.I.C. Veritas

N1, Beta, 29.04.2020, Veritas: Ni posle 25 godina nema osuđenih za Bljesak

Dokumentaciono informativni centar Veritas ocenio je da još nema osuđenih za zločine nad Srbima u akciji nazvanoj “Bljesak” početkom maja 1995. godine.

Veritas je u saopštenju naveo da su 1. maja 1995. godine hrvatske oružane snage izvršile agresiju na srpsku oblast Zapadna Slavonija, a da su se zaštitne snage UN povukle i nisu zaštitile građane.

U akciji nazvanoj “Bljesak”, prema Veritasovim podacima, poginule su i nestale 283 osobe, uključujući 114 civila i 11 milicionera, a među žrtvama je 56 žena, osmoro dece do 14 godina i 75 osoba starijih od 60 godina.

Od ukupnog broja žrtava do sada je rasvetljena sudbina njih 156, dok se među nestalima vodi još 127 osoba.

Kako Veritas navodi, hrvatski sudovi su osudili veliki broj zarobljenih Srba na dugogodišnje kazne zatvora za svakovrsne ratne zločine, koje su izdržavali u zloglasnom zatvoru Lepoglava, a nekoliko desetina zarobljenika prošlo je višegodišnje specijalne torture zloglasne Lore u Splitu.

Civili koji nisu mogli ili nisu želeli napustiti svoja ognjišta, smešteni su u logore za civile, a za to vreme pravoslavni hramovi i srpska imanja su opljačkana, opustošena i uništena.

Pred nacionalnim pravosuđima Hrvatske, Srbije i BiH, protiv pripadnika hrvatskih oružanih snaga pokrenuto je nekoliko krivičnih postupaka za zločine nad Srbima u toj akciji, koji nisu odmakli dalje od predkrivične faze, saopštio je Veritas povodom 25 godina od akcije “Bljesak”.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.