D.I.C. Veritas

N1, Fonet, 29.04.2018, Veritas o Bljesku: Još 133 osobe se vode kao nestale

U akciji hrvatske vojske pod imenom “Bljesak”, 1. maja 1994. godine okupirana je zaštićena zona UN u Zapadnoj Slavoniji, proterano je oko 15.000 Srba, poginule su i nestale 283 osobe, od kojih je 114 civila, podseća u saopštenju Dokumentaciono-informativni centar “Veritas” i ističe da se 133 osobe vode kao nestale.

Stradalo je i 11 milicionera, a među nestalima se vode još 133 osobe, uključujući 59 civila i 27 žena.

Protiv zapadnoslavonskih Srba, sa oko 15.000 žitelja i sa oko 4.000 vojnika, krenulo je više od 16.000 pripadnika hrvatskih oružanih snaga. Snage UN koje su štitile tu oblast su se povukle.

Od 148 ekshumiranih, do sada je identifikovano 107 posmrtnih ostataka.

Među žrtvama je 56 žena, 11 osoba do 18 i 75 osoba preko 60 godina starosti.

Od ukupnog broja žrtava do sada je rasvetljena sudbina 150 osoba, od toga 37 na području Republike Srpske, bilo da su avionskim bombama ili artiljerijskim granatama ubijeni na desnoj obali Save, bilo da su na tu stranu rijeke mrtvi preveženi ili umrli od zadobijenih povreda.

U toj akciji najviše su stradala dva sela sa pretežno srpskim stanovništvom: Medari sa 22 žrtve, uključujući 11 žena i troje dece, i Paklenica sa 20 žrtava, među kojima i dva bračna para prosečne starosti 73 godine.

Oko 1.450 pripadnika Srpske vojske Krajine (SVK) je zarobljeno, većina na prevaru uz pomoć zaštitnih snaga UN, navodi Veritas.

Hrvatski sudovi su osudili velik broj zarobljenih Srba na dugogodišnje kazne zatvora za svakovrsne ratne zločine, koje su izdržavali u zloglasnom zatvoru Lepoglava, a nekoliko desetina zarobljenika prošlo je višegodišnje specijalne torture zloglasne Lore u Splitu.

Civili koji nisu mogli ili nisu željeli napustiti svoja ognjišta, smešteni su u logore za civile, a za to vreme pravoslavni hramovi i srpska imanja su opljačkana, opustošena i uništena.

Uskoro su i ovi civili, uz pomoć zaštitnih snaga UN i humanitarnih organizacija, preveženi u Republiku Srpsku i Srbiju, od kojih se do sada vratilo tek oko 1.500 ljudi, uglavnom starije dobi, dok su se ostali rasuli po celom svijetu.

Hrvatski generali Luka Džanko, Marijan Mareković, Mladen Kruljac i brigadir Stjepan Gašljević, koji su, po nalogu, sada pokojnih Franje Tuđmana, Gojka Šuška, Janka Bobetka i Imre Agotića, isplanirali i izveli akciju pod zvučnim nazivom “Bljesak”, još su na slobodi, ovenčani slavom hrvatskih nacionalnih heroja. Nedavno je preminuo jedan od tvoraca te akcije general Petar Stipetić.

Rezolucijom 994 od 17. maja 1995, Savet bezbednosti UN je zatražio od Hrvatske da povuče svoje snage iz zone pod zaštitom UN-a, a od sukobljenih strana da se povuku iz zone razdvajanja uspostavljene Zagrebačkim sporazumom o primirju iz 1994.

Hrvatska je ignorisala ovu rezoluciju jer nije imala ultimativan karakter niti je propisivala kaznene mere za neispunjavanje obaveza.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.