D.I.C. Veritas

Nacional, 20. 07. 2022, Milanović bi u srijedu trebao dodijeliti počasni čin optuženiku za ratne zločine u BiH

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović dodijelit će počasni čin brigadnog generala bivšem zapovjedniku Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Đuri Matuzoviću, kojem se u Bosni i Hercegovini trenutno sudi za ratne zločine, objavio je N1.

Iz kabineta hrvatskog predsjednika potvrdili su da će predsjednik Zoran Milanović u srijedu dodijeliti počasni čin brigadnog generala Đuri Matuzoviću, bivšem zapovjedniku HVO-a kojem se trenutno sudi za navodno sudjelovanje u ubojstvima, mučenjima i nečovječnom postupanju prema zatvorenicima.

Glasnogovornik hrvatskog predsjednika Nikola Jelić kazao je da će Milanović u srijedu odlikovati Matuzovića i Iliju Nakića, još jednog ratnog zapovjednika HVO-a.

“Između ostalih, časnici HV-a [Hrvatske vojske] i HVO-a koje spominjete, Ilija Nakić i Đuro Matuzović, trebali bi dobiti počasne činove”, rekao je Jelić za BIRN putem e-maila.

Nakić i Matuzović bili su zapovjednici HVO-a tijekom rata u BiH.

Trenutno se pred Sudom BiH Matuzoviću i još devet bivših pripadnika hrvatskih snaga sudi za ratne zločine počinjene u periodu od druge polovine travnja 1992. do srpnja 1993. godine.

Posljednje ročište održano je u srijedu, istog dana kada se očekuje da hrvatski predsjednik odlikuje Matuzovića. Na službenoj web stranici ureda predsjednika Republike objavljeno je kako će “predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske uručiti počasne činove i odlikovanja hrvatskim braniteljima na svečanosti u Uredu predsjednika Republike”, u srijedu u 19 sati.

Optužnica tereti Matuzovića i ostale za sudjelovanje u ubojstvima, mučenju i nečovječnom postupanju, kao i za nanošenje teških patnji i povreda zarobljenicima srpske nacionalnosti u Orašju. Optuženi su negirali optužbe.

Sudi im se kao nekadašnjim pripadnicima vojne i civilne policije u Orašju, te kao stražarima u zatočeničkim centrima u Srednjoškolskom centru u Orašju i Osnovnoj školi Donja Mahala u gradu, gdje su zatvorenici držani i navodno zlostavljani.

“Optuženi se terete da su za vrijeme obavljanja dužnosti u okviru svojih ovlaštenja sudjelovali u progonu stanovništva srpske nacionalnosti s područja Orašja na nacionalnoj, etničkoj, kulturnoj i vjerskoj osnovi”, priopćilo je Tužiteljstvo BiH prilikom podizanja optužnice.

Hapšenje Matuzovića i ostalih devet pripadnika HVO-a u Orašju 2016. izazvalo je politički spor između BiH i Hrvatske.

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova osudilo je hapšenja, a oko 1.000 hrvatskih ratnih veterana i njihovih pristalica prosvjedovalo je ispred nogometnog stadiona u Orašju naglašavajući da su Hrvati tokom sukoba vodili obrambeni rat.

Milanović odgovorio Banožiću: Nepismen je i nedostojan dužnosti, opet je pogazio zakon.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.